Kotimaa Politiikka

Migrin ylitarkastaja: Suomella pitää olla oikeus sulkea rajat tilanteen vaatiessa

Ruotsin ja Suomen raja Torniossa.
Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Tomi Kuosmanen muistuttaa Kristillisdemokraatti-lehdessä, että vuoden 2015 pakolaiskriisi voi uusiutua Suomessa pahempanakin.

Suomea, kuten muitakin Euroopan maita, kuritti vuonna 2015 turvapaikanhakijoiden massamuutto. Tuolloin maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden viimeiset turvapaikkapäätökset saadaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Turvapaikanhakijavirta on sittemmin laantunut, joskaan ei loppunut. Laantuminen johtuu Euroopan maiden – Ruotsi, Tanska, Norja, Saksa, Ranska, Itävalta – päätöksistä toteuttaa rajavalvontaa omilla ulkorajoillaan, riippumatta Schengen-sopimuksen avoimien rajojen vaatimuksesta.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Tomi Kuosmasen mukaan tilanne voi uusiutua Suomessa vielä pahempanakin. Esimerkiksi itäraja haastaa Suomen kantokyvyn ja tätä ei ole otettu Suomessa eikä EU-tasolla riittävän vakavasti.

Jos Suomen itärajalta alkaisi kunnon vyöry, voisi sieltäkin tulla miljoonia ihmisiä pahimmillaan, Kuosmanen toteaa KD-lehdessä.

EU-maissa käytössä oleva turvapaikkajärjestelmä on tehty tyystin toisenlaisia olosuhteita varten, kuin viime vuosina on koettu. Missään vaiheessa turvapaikkajärjestelmää ei ole tehty turvapaikanhakijamassoja varten.

Suomen pitäisi luoda oma selkeä turvapaikkapolitiikka eikä katsella sivusta, mihin virta milloinkin kääntyy. Jos emme nyt tartu tilanteeseen, emme ole oppineet mitään syksystä 2015, Kuosmanen  toteaa KD-lehdessä.

Hän muistuttaa myös, että EU:n yhteisestä turvapaikkapolitiikasta huolimatta moni asia kuuluu yhä kansallisen itsemääräämisoikeuden piiriin ja viittaa esimerkiksi Ruotsin ja Tanskan pakolaiskriisin akuutissa vaiheessa käyttöön ottamiin rajatarkastuksiin, jotka helpottivat tilannetta Suomenkin rajoilla.

Suomikin voi jatkossa joutua ottamaan käyttöön vastaavanlaiset tarkastukset. Siihen olisi joka tapauksessa syytä varautua hyvissä ajoin.

Suomella pitää olla oikeus myös sulkea rajat, jos tilanne niin vaatii, Kuosmanen arvioi KD-lehdessä.

 

  • 1.3K
    Shares