Eurooppa Politiikka

Mihin puolueisiin Saksassa luotetaan?

Bundestag. Kuva Pexels / CC0

Aiemmin Angela Merkelin, nykyään Annegret Kramp-Karrenbauerin johtama CDU on nyt luottamuksen huipulla.

Koronakriisi on entisestään korostanut kristillisdemokraattien (CDU) suosiota Saksan suurimpana puolueena. Hallituskumppani sosialidemokraattien suosio laahaa alamaissa. Erityisesti tämä koskee luottamusta puolueen kykyyn hoitaa maan asioita.

Useiden mielipidemittauslaitosten mukaan CDU:n kannatus on liki 40 prosentissa. kun viime vaaleissa lukemat olivat 33 prosentissa ja välillä sen alle. Sosiaalidemokraattipuolue SPD:n tuki väestön parissa pysyttelee 15 prosentissa, edellisvaaleissa tuli jo tappio, vaikkakin vielä yli 20 prosentin suosiolla. Edellä jo vuosia ovat vihreät (Die Grünen) 17-18 prosentissa (vaaleissa 9 prosenttia), joiden kannatus on aivan viime aikoina notkahtanut peräti 25 prosentin mittauksista.

Kansallismielinen AfD saavutti viimeksi liittopäivävaaleissa 12,5 prosentin tuen, mutta on nyt 10 prosentin tasolla. Puolue on erityistarkkailussa paineen alla. Vasemmistopuolue Linke pysyttelee 8 prosentin puolueena, kun vaaleissa tuli hieman enemmän. Takana ovat puolueen vahvat vuodet, kun profiilin terästyksellä oltiin Saksan neljänneksi suurin. Liberaalien (FDP) vaalikannatus oli pitkän lamakauden jälkeen melkein 11 prosentissa, mutta nyt noin 6 prosentissa.

Poliittisen ilmaston kuvaa ilmentää kannatuslukuja selvemmin luottamuskysely. Kysyttäessä luottamusta puolueen kykyyn hoitaa maan asioita saa CDU absoluuttisen enemmistön kantansa ilmaisseista. Puolueeseen luotti 44 prosenttia vastanneista. SPD:n kykyyn valtionhoitajana uskoi 7 prosenttia, vihreisiin 5 prosenttia. Muut puolueet saivat yhteensä ainoastaan 6 prosentin luottamuksen, kun 38 prosenttia ei antanut luottamusta kenellekään.

Lähde n-tv.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit