Kolumnit

Mikä ero on sunnilla ja shiialla?

kartta-muslimienemmistc3b6-maat

Muhammed perusti islamin 600-luvun alussa. Muhammed kuoli vuonna 632 ja muslimien piti päättää kenestä tulisi uusi valtakunnan johtaja, kalifi. Muhammedin ensimmäiset kaksi seuraajaa valittiin ongelmitta. Neljättä valittaessa muslimit jakautuivat kahtia. Valtaosa muslimeista äänesti tulevasta johtajasta, ja kalifiksi valittiin Muhammedin läheinen toveri Abu Bakr. Pienen joukon mielestä kalifin, eli päällikön viran piti kulkea profeetan suvussa. Ainoa vaihtoehto oli näin ollen Muhammedin serkku ja vävy Ali Ibn Abu Talib.

Monet muslimit kuitenkin ajattelivat, että tällainen vaikea valinta ei ole ihmisten tehtävä ja jäivät odottamaan allahin ohjeita. Varsinaiseen sopuun ei päästy ja ohjeita odotellaan edelleen.

Abu Bakrin kannattajista tuli ensimmäisiä sunnimuslimeja ja Alin kannattajista shiioja. Nimitys shiia tuleekin arabian kielen ilmauksesta shi’at Ali, joka tarkoittaa Alin kannattajaa tai Alin puoluetta. Alin kannattajia, eli siioja on nykyään noin 20% ja Abu Bakrin, eli sunneja on noin 80%.

Sunnit 80%, shiiat 20%.

Molempiin leireihin mahtuu monenlaista näkemystä, joissa koraanin tulkinta on kaukana ihmisyydestä. Sunnilaisten edustus on ote koraanin syvimmmästä luonteesta. Heidän rauhanaatteen edistäjiä ovat Hamas, al- Qaida, Taleban ja kaikkien tuntema Isis. Sunneilla on monia länsi-ihmisille hyvin vieraita tulkintoja koraanista, mm. Saudi- Arabian virallinen valtionuskonto wahhabismi, joka on islamia kaikessa köyhyydessään. Ihmisiä teloitetaan pienistäkin syistä, naiset pakotetaan kaapuun ja alueella jyllää yleinen takapajuisuus, jossa tieteet ja taiteet ovat kiellettyjä.

Monien länsimuslimien keskuudessa niittää mainetta salafismi, joka tarkoittaa suurinpiirtein sitä, että pääjehu Muhammedia seurataan pilkuntarkasti. Ovat siis todellakin pilkunnussijoita.

Salafistin tuntee pyjamalta näyttävästä asusta yleisellä paikalla, pitkästä jihad- parrasta, naiset peitetty nilkoista päälakea myöten ja pikkutytötkin pitävät huivia. Naisen paikka on kotona, eikä hänellä ole mitään tarvetta poistuakaan sieltä. Koraanin tulkinta on kirjaimellista. Mitä hyvempi muslimi sitä tarkemmin hän seuraa Muhammedin elämää ja pukeutuu, rukoilee, syö, juo ja elää kuten Muhammed.

Shiiojen kuuluisia rauhanaatteen edistäjiä on mm. Hizbollah. Somalit ovat sunneja ja monet Irakista tulevat shiioja.

Tässä on siis kaiken perusta miksi muslimit missään maailmankolkassa eivät voi elää sovussa. Kun kaksi muslimia tapaa ja selviää, että he kuuluvat eri leiriin, että toinen kuuluukin Alin tai Abu Bakrin joukkoihin kuuluvaksi, alkaa silmitön riita. Tämä pienen pieni tulkintaero islamin alkuajoilta on pommi-iskujen ja muun islamilaisessa maailmassa harrastettavan teurastuksen syy ja joka länsimuslimeillakin näkyy arkisina riitoina. (Länsimuslimilla tarkoitan islamilaisesta maailmasta muuttaneita muslimeja, en kotimaisia käännynnäisiä)

Kun katsoo islamilaisen maailman karttaa, huomaa, että joka ainoassa maassa on päällänsä sama rähinä. Joitakin yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta. Saharan alueen valtiot, Somalia, Lähi-Itä kokonaisuudessaan, Afganistan, Pakistan, Indonesia jne. Näissä maissa keskitytään vain ja ainoastaan kinaamaan koraanin tulkinnasta. Yksikään islamilainen valtio ei ole edistynyt millään sellaisella ihmisyyden mittarilla, joita me länsimaiset arvostamme: sananvapaus, ajattelunvapaus, uskonvapaus tai vaikkapa journalismi.

Nämä maat eivät ole antaneet tieteille ja taiteille yhtään mitään. Näistä maista ei tule keksintöjä, ei teknistä osaamista, ei high techiä, ei filosofista jargonia, ei lääketieteen osaamista, ei ydinfysiikkaa ja Nobelistitkin ovat harvassa. Sellainen ei kuulu hyvän muslimin hyveisiin.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa