Kulttuuri

Miksi islamin reformointi ei onnistu?

Kuva Shutterstock.

Ródos-saarella Kreikassa pidetyssä Dialogue of Civilizations -foorumissa käsiteltiin muun muassa uskontojen alati kasvavaa vaikutusta politiikkaan.

Ródos-foorumi 2019 järjestettiin Kreikan saarella 11.-12. lokakuuta ja sen aiheina olivat muun muassa kestävä taloudellinen kehitys, globaali geopolitiikka sekä eettiset standardit.

Kronen Zeitung haastatteli yhtä foorumin puhujista,  Wienin yliopistossa työskentelevää ja islamin reformia ajavaa islamilaisen uskontopedagogiikan professoria Ednan Aslania.

Uskonnolliset identiteetit palaavat

Sekulaarista 20. vuosisataa on seuraamassa uskonnollisten identiteettien paluu. 84 prosenttia maailman väestöstä noudattaa uskonnollisia sääntöjä, joista 80 prosenttia on ihmisoikeuksien vastaisia. Erityisesti islamilaista maailmaa koettelevat sodat ja väkivalta.

Professori Aslan sanoo, että islamilainen maailma on kriisissä. Nykyaikaisissa yhteiskunnissa elävät muslimit eivät tiedä, kuinka Koraania tulisi noudattaa. Tätä hämmennystä käytetään hyväksi.

Missä ovat Nobel-palkinnon saajat?

Kyse on myös koulutuksesta ja tiedon tasosta.

– Islamilaisen maailman osuus tieteestä on korkeintaan 5 prosenttia. Missä ovat Nobel-palkinnon saajat? Aslan toteaa.

Imaamit käyttävät tilannetta hyväkseen väittämällä, että muinoin islamilainen maailma oli tieteen kehityksessä etulinjassa, mutta sen asema on varastettu. Tämä asenne Aslanin mukaan estää asiallisen keskustelun.

Raamattua tulkitaan, Koraania ei

Islamilaisen maailman suhtautuminen Koraaniin poikkeaa täysin kristityn maailman suhtautumisesta Raamattuun. Raamattua tulkitaan, mutta Koraania noudatetaan.

Eurooppa on onnistunut uudistamaan kristityn uskontonsa. Islamilainen maailma ei salli uskonnon aseman kyseenalaistamista islamilaisissa maissa, mikä johtaa siihen, että islam ei uudistu. Reformi on mahdollista vapaissa kulttuureissa. Jos uskonnon muinaisesta asemasta tehdään pyhä totuus, uudistumista ei voi tapahtua.

Islamilaisissa autoritaarisissa maissa uskontoa koskeva keskustelu ei ole mahdollista, koska sen koetaan kyseenalaistavan uskonnon lisäksi hallitusten ja johtajien aseman.

– Jos haluat keskustelua, olet parissa päivässä telkien takana tai tulet teloitetuksi, kuten Saudi-Arabiassa. Uskonto on vapautettava vankeuden uhasta politiikan avulla.

Uudistuminen vaatii vapaata ajattelua ja koulutusta

Aslanin mukaan vapaus alkaa yliopistoista. Uudistuminen vaatii vapaata ajattelua, ei uskonnollisten rituaalien omaksumista. Monet islamilaisen maailman yliopistoista valmistuneista eivät kykene käsittelemään uskonnollisen historian kehittymistä.

– Al-Qaida ja ISIS ovat tehneet vain sitä, mitä yliopistoissa opetetaan! Jos ihmiset ovat kykenemättömiä muokkaamaan tulevaisuutta, he etsivät pelastusta menneisyydestä.

Islam uhkaa Aslanin käsityksen mukaan tulevaisuuden kehitystä. Ilman opiskelun avulla valistuneita kansalaisia, kehitystä ei pääse tapahtumaan. Tätä tilannetta ollaan tuomassa maahanmuuton myötä myös Eurooppaan.

– Valitettava tosiasia on, että Euroopassa muslimiperheet eivät arvosta eivätkä edistä koulutusta.

Aslan toteaa, että osa Euroopassa asuvista muslimeista noudattaa kotimaidensa perinteitä ja tapoja. Tämän ryhmän kokoon vaikuttavat olosuhteet. Professorin mukaan muslimit pitäisi osallistuttaa yhteiskuntaan, mutta aktiivisuutta vaaditaan myös muslimiyhteisöiltä.

– Peruskysymys säilyy: millaisen islamin haluamme maailman näkevän? islamilainen teologi Ednan Aslan kysyy.

Muokattu ulkoasua 19.10 klo 16:39

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit