Eurooppa Maahanmuutto

Miljoona maahanmuuttajaa tuli Saksaan nostamaan sosiaalitukia

Siirtolaisia Wegscheidin raja-asemalla vuonna 2015. Kuva Wikimedia Commons

Saksalaisen CDU-puolueen aiempi parlamenttiryhmän puheenjohtaja Friedrich Merz nostattaa hälyä. Ilman vuosien 2015-2016 maahanmuuttoa ”meillä olisi miljoona sosiaalitukien saajaa vähemmän”, väittää CDU:n puheenjohtajaehdokas vaalikampanjatilaisuuksissaan puhuessaan Saksan köyhyydestä.

Kun keskustelu eräässä vaalikampanjatilaisuudessa sivusi Saksan elintasoeroja, Friedrich Merz totesi, että  ”jos meillä ei olisi ollut vuosien 2015/2016 maahanmuuttoa sosiaalitukien pariin, niin meillä olisi miljoona vähemmän Hartz-IV [työttömyys]tukien nostajia … Valitettavasti tämä puoli pimitetään usein varsin tehokkaasti”.

Vaikka luku tuntuu suurelta, Saksan työvoimaviranomaisten tilastot osoittavat, että suuruusluokaltaan väite pitää paikkansa.

Elokuulta 2020 olevan tiedon mukaan Saksassa on yhteensä 5,52 miljoonaa ”sosiaaliturvalain mukaan tukiin oikeutettua”. 2,02 miljoonalla heistä ei ole Saksan passia. Edellä mainitusta ryhmästä 980 000 kuuluu kategoriaan ”turvapaikanhakijoiden lähtömaat”.

Turvapaikanhakijoiden lähtömaaksi luokitellaan maat, joista on viime vuosien aikana tullut erittäin paljon turvapaikanhakijoita mutta vähän henkilöitä muilla tavoin. Tällaisia maita ovat Syyria, Afganistan, Irak, Nigeria, Eritrea, Iran, Pakistan ja Somalia. Tällä tavalla on luokiteltu myös ennen vuotta 2015 tulleita, sillä jo 2013 Saksaan jätettiin vuosittain yli 100 000 asyylihakemusta.

Turvapaikanhakijoiden lähtömaiksi ei kuitenkaan luokitella monia maita, joista on vuoden 2015 kriisin jälkeen tullut paljon väkeä Saksaan ja joista merkittävä määrä on voinut olla turvapaikanhakijoita.  Tällaisia maita ovat kuusi Länsi-Balkanin maata (122 000 sosiaalitukiin oikeutettua), sekä Turkki (234 000) ja muut Euroopan ulkopuoliset maat (195 000).

Vuodesta 2014 lähtien eniten Saksaan on tullut syyrialaisia ja 576 000 heistä nostaa sosiaalitukia.

Sosiaalitukia saavat työttömien lisäksi heidän myös heidän lapsensa. Lisäksi matalapalkkaiset ja vajaatyölliset saavat sosiaalitukia päästäkseen toimeentulominimin tasolle.

Turvapaikanhakijat usein työllistyvät muutaman vuoden sisällä työtä, mutta usein vain aputyövoimana, ja vain harvat osallistuvat ammatilliseen opetukseen.

Työllisyystilanteen parantamiseksi pakolaisia on viime vuosina yritetty saada oppisopimuskoulutukseen.  Työnantajat saavat tähän toimintaan tukirahoja.

Oppisopimuksen tekemisen jälkeen työnantaja voi anoa viranomaisilta opetusavustusta pakolaisten kieli- ja koulutuspuutteiden korjaamiseksi. Työvoimaviranomaiset maksavat täysin tästä aiheutuvat kustannukset.

Eräissä tapauksissa työvoimaviranomaiset voivat maksaa puolet oppisopimusajan palkasta.

Lähde Welt.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa