Kotimaa Politiikka

Ministeri Lindström: Demokratia kaipaa uusia osallistumismuotoja

Kuva: Sakari Piippo/Valtioneuvoston kanslia


Kuva: Sakari Piippo/Valtioneuvoston kanslia
Kuva: Sakari Piippo/Valtioneuvoston kanslia

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström pitää tärkeänä, että olemme valmiita kehittämään avoimempia ja elävämpiä demokratian muotoja.


Lindström puhui tänään valtakunnallisilla Demokratiapäivillä Helsingissä.

Uusia osallistumismuotoja on ministerin mielestä tarpeen kehittää, jotta myös syrjään jääneiden ryhmien ääni saataisiin kuuluviin. Lindström nosti esiin kansalaisaloitteen ja sähköiset demokratiapalvelut sekä uuden kuntalain suomat mahdollisuudet.

– Toivonkin, että kunnat ottavat nämä osallistumisoikeutta parantavat uudistukset omakseen ja jakavat keskenään hyviä käytäntöjä. Kuntalaiskyselyt, asiakasraadit ja osallistuva budjetointi – nämä ovat esimerkkejä keinoista nostaa kuntalaiset keskiöön.

– Lisäksi hallitus on harkitsemassa vakavasti sitä, että nettiäänestystä voitaisiin tulevaisuudessa kokeilla, ensin kunnallisissa neuvoa-antavissa äänestyksissä, Lindström sanoi.

Kansalaisyhteiskuntaa Lindström pitää valtionhallinnon kumppanina ja voimavarana.
– Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että huolehdimme jatkossakin kansalaisyhteiskunnan ja vapaaehtoistoiminnan toimintaedellytyksistä, kuten avoimen ja läpinäkyvän hallinnon ja päätöksenteon edistämisestä sekä byrokratian vähentämisestä.

Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan KANEn uusi nelivuotiskausi on käynnistymässä vuodenvaihteessa ja jäsenhaku siihen on alkanut.

– Mukaan tarvitaan niin kansalaisjärjestöjen kuin vapaan kansalaistoiminnan edustajia, joilla on halua sitoutua vuoropuheluun ja kansalaisjärjestöjen yhdenvertaisten toimintaedellytysten kehittämiseen, innostaa Lindström.

Lindström nosti esiin myös vihapuheen ja rasismin.
– Hallituksen linjausten viesti ääriliikkeiden vastaisista toimenpiteistä on selvä: kaikkien väkivaltaisten ääriliikkeiden ja avoimesti rasististen järjestöjen toiminta on tuomittavaa. On olennaista, että ääriliikkeiden toimintaan puututaan välittömästi jo voimassa olevan lainsäädännön keinoilla, Lindström totesi.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa