Kotimaa Politiikka

Ministerit kiersivät kyselytunnilla perussuomalaisten kysymykset Haaviston asemasta

Pekka Haavisto. Kuva OSCE / Flickr / CC BY-SA 2.0

Perussuomalaiset hiillosti hallitusta torstaina kyselytunnilla ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) asemasta.

Perustuslakivaliokunta totesi Pekka Haaviston rikkoneen lakia niin sanotussa al-Hol -järjestelyssä, ja perussuomalaiset esitti ulkoministerille epäluottamusta. Haavisto sai lain rikkomisesta huolimatta hallituspuolueiden äänin luottamuksen äänestyksessä tiistaina.

– Tällä viikolla poliittisessa keskustelussa on ollut esillä vihreiden piittaamattomuus laista ja ulkoministeri Haaviston toiminta hänen perustuslakivaliokunnalta saamiensa moitteiden jälkeen. Vihreät ovat yrittäneet esittää, että tarkoitus pyhittää keinot, ja että lakia rikkonut Haavisto ole tehnyt mitään väärää, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen hämmästeli.

Pääministeri ei suostu suoraan sanomaan, että Haavisto rikkoi lakia

– Perustuslakivaliokunta totesi mietinnössään täysin yksiselitteisesti, että ulkoministerin toiminta on ollut lain vastaista. Pääministeri Marin, vastatkaa lyhyesti, kyllä vai ei: rikkoiko Haavisto lakia? Antikainen kysyi-

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi, että perustuslakivaliokunnan moitteet ovat vakavat, mutta ei suostunut vastamaan kyllä tai ei.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä huomautti, että perustuslain mukaan kansanedustaja on toimiessaan velvollinen noudattamaan oikeutta ja totuutta. Lisäksi kansanedustaja on velvollinen noudattamaan perustuslakia eivätkä häntä sido muut määräykset.

– Kuitenkin pääministeri Marin ilmoitti jo ennalta kaikkien hallituspuolueiden puolesta, että ministeri Haaviston jatkolla on koko hallituksen luottamus.

Lisäksi Mäkelä hämmästeli sitä, että keskustan kansanedustajat ovat julkisesti myöntäneet äänestäneensä Haaviston luottamuksen puolesta pakon edessä omaatuntoaan vastaan, jotta hallitus pysyisi koossa. Hallitus kuitenkaan ei kaadu riviministerin saamaan epäluottamukseen. Hänen tilalleen vain valitaan uusi ministeri.

– Kysynkin pääministeri Marinilta, oletteko painostanut kansanedustajia äänestämään vastoin omaatuntoaan? Kysyn myös ministeri Saarikolta, oletteko te harhaanjohtanut oman ryhmänne edustajia, jotta nämä äänestäisivät vastoin omaatuntoaan? Mäkelä kysyi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) ei vastannut kysymykseen lainkaan. Marin vastasi: ”En ole.”

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit