Kotimaa Maahanmuutto

Ministerityöryhmä: Ensi vuoden pakolaiskiintiö 1050 – Suomi ottaa syyrialaisia, kongolaisia sekä henkilöitä Libyasta

Kuva Shutterstock.

Ensi vuonna Suomi vastaanottaa 1 050 kiintiöpakolaista. Oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä linjasi tänään, mistä eri pakolaisryhmistä määrä koostuu. Ministerityöryhmän puheenjohtajana toimii oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

– Meillä on Suomessa kaikki mahdollisuudet auttaa turvaa hakevia ihmisiä. On tärkeää, että voimme kantaa osuutemme kansainvälisestä vastuusta ja auttaa hädässä olevia, ministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Suomi vastaanottaa yhteensä 550 syyrialaista pakolaista Libanonista ja Turkista sekä 250 kongolaista pakolaista Sambiasta. Lisäksi Suomi vastaanottaa 130 pakolaista, jotka on evakuoitu Libyasta Nigeriin tai Ruandaan. Suomi varautuu myös 120 pakolaisen vastaanottoon ilman kansalaisuus- ja aluerajausta, mukaan lukien hätätapaukset.

Suomi on yhdessä Euroopan komission kanssa kannustanut myös muita EU-jäsenvaltioita osallistumaan kiintiöpakolaisten vastaanottoon eli uudelleensijoittamiseen.

Pakolaiskiintiön kohdentamisen lähtökohtana on YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ehdotus sekä se, että Suomi jatkaa pääsääntöisesti samojen pakolaisryhmien vastaanottamista kuin viime vuosina. Näin voidaan parhaiten hyödyntää aiemmin saatua kokemusta. Erityisesti pandemiaolosuhteissa on perusteltua, ettei ryhmiä oteta uusista maista.

– Jatkamme johdonmukaisesti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien pakolaisten vastaanottamista. Pakolaiskiintiössä painotetaan perheiden sekä vaikeassa asemassa olevien naisten ja lasten valintaa, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo.

Eduskunta päättää pakolaiskiintiöstä lopullisesti joulukuussa talousarvion vahvistamisen yhteydessä.

Suomeen otettavat pakolaiset Suomen viranomaiset valitsevat UNHCR:n esityksestä. Tulijoiden suojelun tarve ja kotoutumisen edellytykset arvioidaan jo ennen heidän tuloaan Suomeen.

Ministerityöryhmän mukaan ensisijainen tapa kiintiöpakolaisten valitsemiseen on jatkossakin se, että Maahanmuuttovirasto, Suojelupoliisi ja kotoutumisen asiantuntijat haastattelevat pakolaiset näiden oleskelumaissa.

Suomi on yhdessä Euroopan komission kanssa kannustanut myös muita EU-jäsenvaltioita osallistumaan kiintiöpakolaisten vastaanottoon eli uudelleensijoittamiseen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit