Kolumnit

Minne menet, Timo Soini?

© Janne J. M. Muhonen

Ämpärillinen jos toinenkin vettä on Tourujoessa virrannut kuuluisan tai tulkintatavasta riippuen surullisenkuuluisan Jyväskylässä pidetyn Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen. Vähitellen on valitettavasti pakko todeta, että erityisesti entinen puheenjohtaja Timo Soini on päättänyt alkaa polttaa siltoja oikein huolella. Pesäeron aiempiin joukkoihinsa olisi voinut hoitaa huomattavasti tyylikkäämminkin kuin esittämällä jatkuvalla syötöllä suorastaan ala-arvoisen härskejä sekä sisällöltään ristiriitaisia tulkintoja puolueen nykytilasta.

Tänään saavutettiin tähän mennessä rajuin pohjanoteeraus. Aamulehdestä luettavissa olevan esiintulon ydinsisällön oikeastaan kiteyttikin Facebookissa, siis siinä Soinin syvästi halveksumassa ”Veispuukissa” (vai oliko se vieläkin lystikkäämmin ”Peisvuuk”?), Sebastian Tynkkynen:

    ”Soini kertoi tänään Aamulehdessä, kuinka Perussuomalaiset on uuden puheenjohtajansa myötä lopettanut homoseksuaalisten ihmisten oikeuksien vastustamisen. Perussuomalaiset on hänen mukaansa nyt ihmisvastainen puolue.
    Tämä sutkautus on logiikaltaan lähes yhtä täräyttävä kuin se, että Soinin suosikin hävitessä puheenjohtajavaalissa perussuomalaiset jäsenet kaappasivat puolueen demokraattisesti.”

Logiikka ontuu, mutta kaksinaismoralismi paistaa sitäkin räikeämmin. Yhtäällä on ihan jees olla sitä mieltä, ettei kuolemansairailla ihmisillä saa olla oikeutta päättää lopullisesta kohtalostaan ja toisaalla ihmisvastaista olla sitä mieltä, että kaikilla täysi-ikäisillä ihmisillä on oikeus solmia avioliitto. Tämä logiikka ei toden totta aukene minullekaan.

En silti – toisin kuin jotkut muut – suurin surminkaan toivo Soinin tai kenenkään kokevan samaa kuin minä ja monet muut: hetkenä minä hyvänsä kuolevan lähiomaisen tuskaisen kitumisen seuraamisen tämän sairasvuoteen äärellä.

Yksi silmiinpistävimmistä piirteistä Soinissa on sosiaalisen median vähättely ja paheksunta vähän joka käänteessä. Nyt Perussuomalaisilla on puheenjohtaja, joka hallitsee tämän toimintakentän vähintään erinomaisesti. Jussi Halla-aho on melkoisen suurella varmuudella tavoittanut näin enemmän potentiaalisia äänestäjiä sekä uusia jäseniä kuin Soini harvakseltaan julkaisemissaan ”plokeissa”. Turuille ja toreille jalkautumisessa molemmat ovat kunnostautuneet jokseenkin yhtä kelvollisesti – Soini kenties aavistuksen verran etevämmin ottaen huomioon Halla-ahon pääasiallisen työpaikan Brysselissä.

Itsekin olen sen verran vanhanaikainen, etten pidä nykytilasta, jossa sosiaalisen median käyttäjien toiminta – sanojen muodostamia lauseita näyttöpäätteellä – itsessään luo uutisotsikoita, lietsoo kohuja ja aiheuttaa viikkokausien parranpärinää heijastellen suunnilleen koko vallitsevan yhteiskunnan tilaa, mutta tosiasioiden edessä on yksinkertaisesti annettava periksi. Tämä ei ole ikä- vaan periaatekysymys. Monet Soinia huomattavasti vanhemmatkin konkarit hyödyntävät sosiaalisen median kanavia poliittisten päämääriensä edistämiseksi.

Surullista on kuitenkin todeta se, että Soinin johtajuuden aikana en olisi välttämättä uskaltanut kirjoittaa edes näinkin lievästi häntä kritisoivaa tekstiä, vaikka olenkin pelkkä tuntematon rivijäsen. Jotakin puolueemme ilmapiirissä on henkilökohtaisen tulkintani mukaan muuttunut, mutta se ei ole askel minkään sortin ihmisvastaiseen suuntaan. Kuvailisin tilannetta yksinkertaisesti sanalla vapautunut.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit