Kolumnit

Mistä on hyvät ja oikeamieliset ihmiset tehty?

Ihmisen moraali rakentuu kunkin hyviksi ja oikeamielisiksi katsomien asioiden kannattamisesta ja niiden puolesta puhumisesta, mutta yhtä lailla myös kunkin vääriksi, vahingollisiksi ja pahoiksi katsomien asioiden vastustamisesta. Yhteiskunnassamme näistä vallitsee kohtalaisen hyvä yhteisymmärrys. Niin ikään ihmiset tapaavat arvottaa toisiaan keskenään kunkin mielestä hyvien ja pahojen asioiden edustajina, ts. erilaisten määreiden kautta. Keskimääräinen kansalainen haluaa olla pidetty ja hyväksytty.

Mikäli muu ei auta, nähdään turhan usein pyrkimyksiä painaa muita ihmisiä sosiaalisessa hierarkiassa alemmas, jotta itse erottautuisi muihin nähden edukseen. Yksinkertainen sekä tavanomainen tapa kiillottaa omaa kilpeään ja kohentaa omaa statustaan muiden silmissä on ottaa kiintopisteeksi jokin vääräksi, vahingolliseksi tai pahaksi mielletty asia, jonka edustajaksi leimata muita ihmisiä.

Itsensä hyvinä ja oikeamielisinä kansakunnan kaapin päälle nostaneet ihmiset pyrkivät kerryttämään itselleen positiivista karmaa. Ajoittain touhu kääntyy tragikoomisuuden puolelle, joka tarkoittaa tässä kontekstissa yksittäisten asioiden tai tapahtumien ylitulkintaa ja kuvainnollisesti kärpäsen ampumista kanuunalla. Loogis-rationaaliseen umpikujaan ajautuminen ilmenee häpeilemättömänä ylimielisyytenä muita kohtaan.

Tämänsuuntaisia ajatuksia herättää Facebookin RASMUS– ja Refugees Hospitality Club (Finland) -ryhmien keskusteluiden lukeminen. Sama koskee myös kyseisten kaltaisissa ryhmissä edustettuina olevia näkemyksiä mukailevat esiintulot sosiaalisessa mediassa, blogeissa ja muilla keskustelualustoilla. Jopa poliitikkoja myöten. Mainitun kaltaisten ryhmien tarkoitus on pohjimmiltaan saada aikaan hyvää, mutta niissä langetaan samoihin sudenkuoppiin kuin niiden jäsenten vihaamat tahot.

Samanmielisessä porukassa ja samanmielisten ajatusten sekä näkemysten yhteisessä paisuntasäiliössä syyllistytään vaivihkaa yleistyksiin, stereotypioihin, hätäisiin johtopäätöksiin, ylireagointiin, hysterian lietsontaan, puolivillaiseen stigmojen lätkintään sekä kaikenlaiseen pohjavireeltään pahantahtoiseen pilkantekoon, jolla on hyvin harvoin (lue: ei ikinä) mitään annettavaa minkäänlaiseen asiakeskusteluun.

Sivussa elää ja voi hyvin lieveilmiöitä, kuten rodullistamisen nykypäivän soveltaminen, joka saavuttaa aika ajoin skitsofreenisiä piirteitä. Yhtäällä pitäisi tunnistaa eri etniset ryhmät, jotta heidän asemansa kohentamiseksi saataisiin täsmäohjattua oikeanlaisia toimenpiteitä. Toisaalla eri kansanryhmien eksistenssi kiistetään ja poliisin virantoimituksessaan tekemä profilointi saa aikaan suunnattoman vihareaktion.

Hyvät ja oikeamieliset ihmiset ovat uhriuttaneet manifestointinsa välineiksi muitakin kansanryhmiä kartuttaakseen positiivista henkistä pääomaansa. Erityishuomion vaatiminen kenellekään ilman järkeviä perusteita kuitenkin implikoi sitä, etteivät valittujen kohderyhmien edustajat nimenomaan ”erilaisuutensa” johdosta pärjäisi ilman erityistoimenpiteitä (positiivinen diskriminaatio), joka on väheksyvä ja näin ollen erittäin vahingollinen tulokulma.

Sitä vastoin valtaisan monet aivan tavalliset kieli-, sukupuoli- ja seksuaali- ja etnisiä vähemmistöjä edustavat ihmiset eivät mitään muuta toivokaan kuin saada elää kaikessa rauhassa osana yhteiskuntaa juuri sellaisinaan. Ilman, että heihin kohdistettaisiin jatkuvasti jonkinlaista kiusalliseksikin kenties äityvää erityishuomion vaatimista, joka alleviivaa tätä niin sanottua ”tavanomaisuudesta poikkeamista”.

Hyvillä ja oikeamielisillä ihmisillä on mahdollisesti tiedostamaton taipumus hakea ”erilaisuuden” tukemisella ja ”erilaisuuden” puolesta puhumisella itselleen omatuntoa kohentavaa väline- eli fetissiarvoa, joka tunnetaan myös nimellä ksenofilia.

Ovatko nämä ihmiset lopulta sittenkään niin hyviä tai vilpittömiä kuin itselleen uskottelevat ja antavat muiden ymmärtää?

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit