Kolumnit

Mitä duunarin tulee muistaa

Suorittavan portaan työntekijän tulee olla tätä nykyä syvästi haltioissaan siitä, että hän saa antaa jonkinlaista korvausta vastaan oman henkilökohtaisen panoksensa työnantajansa tavoitteiden edistämiseksi. Nöyrä, pyyteetön ja kiitollinen. Ja miksi? No, ystävä hyvä, siksi, että työ ja työnantaja eivät ole sinua varten. Muista, että sinä olet työtä ja työnantajaa sekä ennen kaikkea osakkeenomistajia ja suurpääomaa varten.

Omistavalle portaalle on aivan sama, mistä kiristetään, mistä säästetään, mitä leikataan tai mitä lakkautetaan. Heitä ei kiinnosta, jos sinun työntekosi muuttuu mahdottomaksi, asiakkaasi saavat entistä kehnompaa palvelua aliresurssoinnin johdosta saati se, jos sinulle napsautetaan kalossin kuva pakaraan, jotta sinusta koituvat palkka- yms. menot saadaan realisoitua omistavan portaan lompakoiden täytteeksi.

Muista, että kaikkein vähiten ravintoketjun ylimmällä portaalla sijaitsevaa tahoa kiinnostaa se, miltä sinusta tuntuu. Olet arvokas vain, jos sinusta on laskennallista hyötyä, lisäarvoa. Lisäarvoa sinusta on silloin, kun teet sen mitä sinulta vaaditaan nopeammin, paremmin ja tehokkaammin kuin mihin oikeasti kykenet.

Muista, että sinut tullaan korvaamaan hetkeäkään epäröimättä koneella välittömästi, kun se vain on mahdollista. Tekoälyllä varustettu robotti on sinua verrattomasti miellyttävämpi työmyyrä, sillä se ei tarvitse palkkaa vaan ainoastaan verkkovirtaa. Siitä ei tarvitse maksaa työeläke- tai sairasvakuutusmaksuja, eikä siltä tarvitse kuunnella palkankorotuspyyntöjä tai ruikutusta sen kokemista epäoikeudenmukaisuuksista.

Omasta asemasta tai työolosuhteista huomauttaminen ei ole kannattavaa senkään takia, että työelämässä vallitsevat täydelliset ostajan markkinat. Muista, että jos kuvittelet olevasi ainutlaatuinen, korvaamaton ja paras mahdollinen henkilö tekemääsi työhön, olet harvinaisen väärässä. Jos kuvittelet työnantajasi ajattelevan sinusta noin, olet vielä enemmän väärässä.

Mikäli alat käydä työnantajasi hermoille, löytyy tilallesi lukematon määrä kyykytettyjä, lannistettuja ja luukulta toiselle pompoteltuja pitkäaikaistyöttömiä, joista lähes jokainen on valmis ottamaan vastaan minkä tahansa työtehtävän millä tahansa työehdoilla kuin rampa kerjäläinen almun ohikulkijalta.

Muista, että sinä et ole ihminen. Suurpääoman omistajien silmissä et ole lihaa, luuta ja verta vaan laskennallinen resurssi, jonka arvo, kuten työpanos ja hyödyllisyys, arvotetaan numeroina. Sinä olet työnantajalle kulutushyödyke, joita tulee ja menee.

Sinua ei tarvitse arvostaa, sinua ei tarvitse sitouttaa. Riittää, että teet kiitollisena, nöyränä ja pyyteettömänä sen mitä käsketään ja sen aikaa, kun sinua tarvitaan.

Sen jälkeen joudat kierrätykseen.

Tasan näin arvokas sinä olet.

Muista tämä nyt edes siinä vaiheessa, kun sinua kiinnostaa yhteiskunnassa parhaillaan tapahtuvia muutoksia enemmän Temptation Islandin juonenkäänteet, rakennekyntesi, Kim Kardashianin perse ja/tai suosikki-snapchattaajasi tuoreimmat edesottamukset.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit