Kotimaa

Mitä tapahtui Kilpisjärvellä 27. huhtikuuta 1945?

Kilpisjärvi 27. huhtikuuta 1945

Suomen osalta toinen maailmansota päättyi 27. huhtikuuta 1945 Kilpisjärvellä, kun viimeiset saksalaisjoukot poistuivat maastamme. Vihollisjoukot oli karkotettu ja Suomi oli vapaa.

Sodan päättymisen ikoniksi on muodostunut kuva, jossa suomalaiset sotilaat pystyttävät Suomen lipun kolmen valtakunnan rajapyykillä Kilpisjärvellä. Mutta mitä Kilpisjärvellä tapahtui ennen legendaarisen kuvan ottamista?

Huhtikuun 25. päivä Norjan rajan tuntumassa ollut Jalkaväkirykmentti 1:n kenttävartio vahvisti saksalaissotilaiden poistuneen Suomesta. Seuraavan päivän iltana suomalaispartio lähetettiin Norjan rajalle. Saanan lähellä partio jakaantui kahdeksi ryhmäksi, joista toinen jatkoi Skibotnin tietä Norjan rajalle. Toisen ryhmän päämääränä oli kolmen valtakunnan rajapyykki Kilpisjärvellä.

Molempien ryhmien johtajien reppuun oli pakattu pieni Suomen lippu. 1925 syntynyt Antti Poikola oli miinanraivauksen asiantuntijana määrätty kolmen valtakunnan rajapyykkiä kohti suunnistavan ryhmän mukaan.

Aamuyöllä 27. huhtikuuta 1945 partio saapui rajapyykille. Poikola kiipesin korkean rajapyykin päälle ja kiinnitti mukana olleen Suomen lipun karahkaan, joka sai toimia lipputankona.

– Yksi meistä piti salkoa pystyssä, ja toisen toverini kanssa sidoin sen rajapyykin päällä olevaan kivikolmioon, siihen, jonka sivuissa on maiden vaakunat, Poikola kertoi myöhemmin.

Ennen paluumatkalle lähtöä partio ampui kolme kunnialaukausta. Lipun nostoa ei voitu ikuistaa, sillä kameraa partion jäsenillä ei ollut mukana.

Myöhemmin samana päivänä kenttävartioon tuli tieto, että tilannetta oltiin korjaamassa. Rykmentin komentaja Väinö Oinonen saapui rajapyykille erillisosaston ja tiedotuskomppanian miesten kanssa, jotta tilanne voitaisiin lavastaa kuvien saamiseksi.

Ryhmällä oli mukaan isompi lipputanko ja miehiäkin oli enemmän kuin alkuperäisen lipun nostaneella partiolla. Lipun noston suoritti viisi miestä siisteihin lumipukuihin pukeutuneiden yhdeksän miehen katsellessa vierestä.

Seuraavana päivänä III armeijakunnan komentaja, kenraali Hjalmar Siilasvuo lähetti ylipäällikkö Mannerheimille sähkeen, jossa hän kertoi, että Wehrmacht, Saksan asevoimat, on karkotettu Pohjois-Suomesta.

Toinen maailmansota oli päättynyt Suomen osalta.

Lähde Sotaveteraanit.fi.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa