Kolumnit

Miten olisi perintövero 0 % ?

Viime päivinä on keskusteltu perintöverosta. Professori Heikki Hiilamo on ollut äänessä 65 prosentin perintöverosta: kyse on hänen mukaansa mahdollisuuksien tasa-arvosta.

Toisaalta Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen on jo ehtinyt kehua perinnöt: “Kun jokin suku on kerran noussut köyhyydestä ja saanut kerättyä varallisuutta, olisi mitä suurinta typeryyttä ehdoin tahdoin pyrkiä tekemään siitä uudestaan köyhä. Olisi silkkaa ihmisvihaa nollata ihmisten vaivalla ja tuurilla keräämä varallisuus aina sukupolven vaihtuessa.

Ruotsissa ja Norjassa, joista Suomen politiikassa usein haetaan vertailukohtaa, ei ole ollut perintöveroa enää vuosiin. Kun sääntelyn purkamisesta käydään keskustelua Suomessa, tässä olisi yksi harkinnan paikka. On jo käynyt niin, että perintöveron takia suomalainen yritys joudutaan myymään ulkomaalaiselle sijoitusyhtiölle: kiuasyhtiö Harvia. Perinnöstä tai lahjasta olisi tullut muuten miljoonien eurojen velat.

Perintövero ei ole rikkaiden ongelma, vaan koskettaa myös pieni- ja keskituloisia suomalaisia, jotka sattuvat perimään kesämökkiä, autoa, firmaa ja niin edelleen.

Vähän aikaa sitten Helsingin Sanomissa tiedetoimittaja Mikko Puttonen esitti 100 prosentin perintöveroa. Tähän voisi vastata kysymällä: Eikö mikään riitä? Milloin on tarpeeksi? Perintö on verotettu jo moneen kertaan elämän aikana esimerkiksi arvonlisäveroja maksamalla.

**

Vuosina 2015-2016 veroaste nousi 0,2 prosenttiyksikköä 44,1 prosenttiin, sanoo Tilastokeskuksen tieto.

Sipilän hallituksen ohjelmassa sanotaan: “Kokonaisveroaste ei nouse.” (s. 10).

Mitä tästä pitäisi oikein ajatella?

Jakoa

Liity kannattajajäseneksi

Grilli kesäkuntoon - tulikulma.fi

Uusimmat uutiset