Muu maailma

Moldova kääntämässä selkänsä Euroopan Unionille

Moldovan uusi presidentti Igor Dodon on kääntänyt maansa kohti Venäjää. Hän on kertonut julkisesti, että haluaa purkaa EU-vapaakauppasopimukset.

Presidentti Dodon ilmoitti suunnanmuutoksesta vieraillessaan Venäjällä. Hän kertoi tekevänsä ehdotuksen eduskunnalle, jotta EU-sopimukset voidaan perua. „Minä en sulje pois mahdollisuutta, että sopimukset EU:n kanssa tullaan purkamaan seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.“ Herra Dodon kertoi medialle viraillessaan Putinin luona Moskovassa.

Moldovassa pidetään eduskuntavaalit seuraavan kerran marraskuussa 2018. Dovon matkustaa Brysseliin helmikuussa keskustelemaan maansa mahdollisuuksista lähentää suhteitaan Venäjän kanssa.

Vuonna 2014 Moldova allekirjoitti EU:n kanssa vapaakauppasopimuksen. Sopimuksella lisättiin yhteistyötä 28 EU-maan kanssa taloudellisesti ja poliittisesti. Sopimuksella yhteistyötä lisättiin kaupan, energian ja ulkopolitiikan aloilla. Lisäksi tarkoituksena oli luoda riippumaton oikeusjärjestelmä ja korruption vastaisen taistelun tukeminen. Vapaakauppasopimuksen myötä Moldovalle aukesi tie 500 miljoonan ihmisen EU-markkinoille.

Moldova sijaitsee Romanian ja Ukrainan välissä ja se on Euroopan köyhin maa.

Dodon voitti presidentinvaalit marraskuussa 2016. Dodoni ilmoitti jo vaalikakampanjassaan, että kannattaa pro-Venäjä-linjaa, eikä EU-sopimukset ole tuoneet Moldovalle mitään hyvää.

Zeit.de

  • 105
    Shares