Eurooppa Rikos

Molotovin cocktail Itävallan Vapauspuolueen toimistoon

Kuva PublicDomainPictures.net

Kansallismielisen Itävallan Vapauspuolueen toimistoon tehtiin polttopulloisku. Tapaus ei aiheuttanut henkilövahinkoja, vaikkakin sellainen mahdollisuus oli olemassa.

Viikon alussa tapahtui St.Pöltenissä Ala-Itävallan (Niederösterreich) osavaltiossa poliittinen tuhopoltto Itävallan Vapauspuolueen (FPÖ) toimistoa vastaan. FPÖ:n osavaltiokohtaisen piirijärjestön toimitilojen ikkunat rikottiin ja kiinteistö sytytettiin tuleen ilmeisesti Molotovin cocktaililla.

Paikalla nähtiin neljä naamioitunutta henkilöä. Naapurustossa havahduttiin rikkoutuvien ikkunoiden helinään. Palossa ei ollut henkilövahinkoja. Sammutustöissä oli 25 palomiestä. Vahingot jäivät lopulta vähäisiksi palokunnan ehdittyä ripeästi paikalle.

Tuhotyön tekijät joutuivat ensi yrityksen jälkeen poistumaan paikalta, koska yksi heistä oli saanut palavaa nestettä vaatteilleen. Tämä käy ilmi valvontavideosta, johon tapaus on tallentunut. Naamioituneet henkilöt palasivat uusin yrityksin paikalle vajaan puolen tunnin kuluttua. Poliisi pyrki pian sen jälkeen pääsemään tekijöiden jäljille, mutta he ovat edelleen tavoittamatta.

Sosialistit syyttävät FPÖ:tä itseään teosta

Teko tuomittiin poliittisissa piireissä laajalti. Tosin sosialidemokraattisen SPÖ:n erään yhdistyksen fb-sivuilla vihjailtiin, että FPÖ olisi itse teon takana, toimien muka kuin itävallan natsit 1927 Wienin Oikeuspalatsin tuhopolton tapauksessa. Sittemmin kommentti poistettiin sivuilta. Asiasta on syntynyt suukopua FPÖ:n ja SPÖ:n kesken.

Sosialidemokraattien taholta pahoiteltiin mautonta päivitystä, mutta toisaalta vaadittiin anteeksipyyntöä, kun FPÖ:n suunnalta oli puolestaan viitattu erinäisiin poliittisiin tahoihin, mm. sosialidemokraatteihin. Kansanpuolue ÖVP:n piirijärjestön puheenjohtaja tuomitsi tapauksen hyökkäyksenä demokratiaa vastaan.

Henkilövahinkojen vaara olemassa

Tapausta tutkii osavaltion poliisi sekä Itävallan suojelupoliisin ja terrorisminvastaisen yksikön paikallinen toimisto. FPÖ:n paikallinen edustaja huomautti, että tapauksesta selvittiin onneksi ilman henkilövahinkoja. Vaalikamppailun aikana tiloissa saattaa yöpyä vaalityöntekijöitä, ovathan tilat samalla myös puolueen vaalimateriaalin varasto. Itävallassa on tulossa ylimääräiset valtiolliset vaalit 29. syyskuuta.

Niederösterreich on pinta-alaltaan Itävallan liittovaltion kymmenen osavaltion suurin, Wienin jälkeen väestöltään toiseksi suurin 1,7 miljoonalla asukkaalla. St.Pölten, 55 000 asukkaan pääkaupunki sijaitsee 66 kilometrin päässä Wienistä länteen. Osavaltion länsipuolella sijaitsee vuoristoinen Oberösterreichin (Ylä-Itävalta) osavaltio.

Lähteet Kurier, Kronen Zeitung, Die Presse.com

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa