Eurooppa Maahanmuutto

Montenegro aikoo rakentaa raja-aidan – Unkari lahjoittaa piikkilangat

Unkarin ja Kroatian välinen raja suljettiin lokakuussa 2015. Kuva Unkarin hallitus.
Montenegro aikoo rakentaa rajalleen aidan. Unkari on ilmoittanut lahjoittavansa piikkilangat aitaa varten.

Montenegroa, kuten muutakin Balkania, kurittaa jatkuvasti kasvava laittomien siirtolaisten virta. Tarkkoja maan läpi länttä kohti kulkevien laittomien siirtolaisten lukumääriä ei ole tiedossa, mutta sisäministeriö harkitsee nyt piikkilanka-aidan rakentamista Montenegron ja Albanian väliselle rajalle joihinkin paikkoihin, kertoo Kronen Zeitung.

Aidan rakentamiseen on myös ulkomaista materiaaliapua ja osaamista tarjolla: Unkari on luvannut lahjoittaa aitaa varten tarvittavat piikkilangat.

Montenegron sisäministeriön rajavalvonnan päällikkö Vojislav Dragovic valittaa Albanian viranomaisten toimettomuudesta. Hänen mukaansa Albania ei ole toiminut tehokkaasti estääkseen laittomien siirtolaisten pääsyn Montenegroon.

– He väittävät, että Montenegroon saapuvat laittomat siirtolaiset eivät välttämättä tule Albanian kautta, hän sanoo.

Uusia laittomien siirtolaisten reittejä avautuu – Unkari ei vaaravyöhykkeessä

Uusia laittomien siirtolaisten reittejä kohti vaurasta Eurooppaa on avautumassa Balkanilla. Montenegro sijaitsee laittomien siirtolaisten suosimalla Turkista tai Kreikasta suuntautuvalla uudella Albania-Montenegro-Bosnia-Hertsegovina-Kroatia  -reitillä ja siitä eteenpäin vauraaseen Länsi-Eurooppaan. Myös Romanian kautta kulkevalla reitillä on havaittu aktivoitumista.

Reittien varrella olevat maat, muun muassa Kroatia, etsivät keinoja suojautua laittomien siirtolaisten virralta.

– Kroatia tulee tekemään kaikkensa suojatakseen rajojaan ja estääkseen kaikki laittoman maahantulon yritykset, ja maalla on tähän kaikki vaadittavat resurssit, Kroatian presidentti Kolinda Grabar-Kitarović kertoi viime viikolla.

Vaikka laiton siirtolaisuus Balkanilla osoittaakin taas aktivoitumisen merkkejä, yksi maa ei kuitenkaan ole vaaravyöhykkeessä. Viktor Orbánin turvallisuusneuvonantajan György Bakondin mukaan laittomat siirtolaiset välttelevät Unkaria.

  • 1K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset