Kotimaa Rikos

Mopoautoilija kuristi pyöräilijää – ”Tuntui kuin pää irtoaisi”

Kuva Pixabay.

Loppukesällä 2018 nuori mies oli pyöräilemässä kotiin. Kun pyöräilijä ylitti suojatien, tietä pitkin kovaa vauhtia ajaneesta mopoautosta näytettiin käsimerkkejä.

Pyöräilijä huomasi, että mopoauto seurasi perässä. Pyöräilijä pysähtyi kysymään syytä seurailuun, jolloin mopoauton etninen, ilmeisesti Lähi-idästä lähtöisin oleva kuljettaja hyppäsi autosta ulos ja löi pyöräilijää korvalle.

Sitten etninen mopoautoilija kuristi pyöräilijää siten, että mopoautoilija makasi selällään maassa ja pyöräilijä oli selällään mopoautoilijan päällä. Malttinsa menettänyt mopoautoilija repi niin lujaa, että ”tuntui kuin pää irtoaisi”, pyöräilijä kuvaili tilannetta myöhemmin.

Pyöräilijä ”kävi hämärän rajamailla”, mutta mopoautoilija lopetti kuristamisen vasta kun pyöräilijä vaati päästämään irti pyysi anteeksi – tietämättä tosin, mitä. Mopoautoilija auttoi pyöräilijän maasta, taputti olkapäälle ja jatkoi matkaansa.

Pyöräilijä järkyttyi yllättävästä päällekarkauksesta pahasti. Kotimatkalla korvassa tuntui kohinaa eikä kuulo ollut aivan entisellään. Kaulassa olleet jäljet muistuttivat epämiellyttävästä kohtaamisesta etnisen mopoautoilijan kanssa. Huimaus kesti päiviä ja pahoinpitelyssä tulleen tärykalvon repeämän useita kuukausia.

Oikeudessa etninen mopoautoilija kertoi lähteneensä pyöräilijän perään, koska tämä oli näyttänyt keskisormea. Sitten pyöräilijä oli heittänyt pyörän mopoautoilijan päälle ja käynyt nyrkein päälle. Mopoautoilija ei ollut kuristanut eikä lyönyt pyöräilijää, joka mopoautoilijan mukaan oli ollut ”aivan sekaisin”.

Osan tapahtumista nähneen todistajan kertomus tuki pyöräilijän versiota. Mopoautoilijan kertomukselle ei löytynyt tukea, eikä väitetystä pyörän heittämisestäkään ollut osoittaa syntyneen vammoja.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi aikuisen etnisen mopoautoilijan pahoinpitelystä 20 päivän ehdolliseen vankeuteen. Rangaistusta alensi miehen vuonna 2018 Pohjanmaan käräjäoikeudesta saama ehdollinen vankeustuomio. Mopoautoilija joutuu maksamaan pyöräilijälle korvauksia tilapäisestä haitasta 1800 euroa ja särkyneistä silmälaseista 150 euroa.

Mopoautoilijan oikeudenkäyntikulut 1696 euroa jäävät valtion vahingoksi. Pyöräilijän oikeudenkäyntikulut 2455 euroa mopoautoilija joutuu korvaamaan valtiolle.

Lisäksi mopoautoilija määrättiin korvaamaan valtiolle todistelukustannukset sekä lääkärinlausunnon lunastuskulut yhteensä 160 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lähde Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomio.

  • 260
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset