Eurooppa Rikos

Mönsteråsissa suurtappelu kun sosiaalitoimi huostaanotti lapsimorsiamen

Mönsterås on pieni kuntakeskittymä Kalmarin pohjoispuolella. Joulun välipäivinä kunnan sosiaalitoimi yritti ottaa huostaan 14-vuotiaan Aishas-tytön, joka on raskaana seitsemännellä kuulla. Tyttö on naimisissa 21-vuotiaan serkkunsa Eminin kanssa. Kun sosiaalivirkailijat olivat paikanpäällä siirtämässä tyttöä huostaan ja hänet oli siirretty tilapäisesti kunnan sosiaalitoimiston tiloihin, syttyi sellainen rähinä, että poliisi jouduttiin hälyttämään paikalle.

Mönsteråsin kunnan tiedottaja Claus Kempe kertoo:

– Tilanne päättyi kauheaan rähinään ja kaaokseen. Poliisi saapui paikalle ja otti kiinni pari kuumakallea. Yksi kiinniotetuista oli 14-vuotiaan tytön syyrialainen aviopuoliso.

Tytön syntymävuosi on ruotsalaisissa kirjoissa ja kansissa 2002, mutta tytön isä on sitä mieltä, että tyttö on syntynyt 2000. Eli olisi noin 16-17 vuotta. Isän mukaan syyrialaisissa papereissa tyttöjen ikä ei ole niin markan päälle. Tai tässä tapauksessa kruunujen päälle.

Kun tyttö otettiin huostaan syntyi sosiaalitoimistossa suurtappelu, johon otti osaa tytön aviopuoliso ja muita sukulaismiehiä. He katsoivat, että ruotsalaiset viranomaiset varastavat tytön mieheltä. Arabimiehet latelivat tappouhkauksia siihen malliin, että koko sosiaalitoimisto jouduttiin evakuoimaan. Tappouhkauksia lateli ainakin tytön puoliso ja appiukko.

Tapaus on ollut viranomaisten tutkittavana jo vuodesta 2015 asti, jolloin ”aviopari” saapui Ruotsiin. Tuolloin heille kerrottiin, kun tyttö oli siis vasta 12-13 vuotta, että lapsiavioliitto ei ole Ruotsissa sallittua. Pariskunta asutettiin erilleen, mutta he ovat jatkaneet tapailua niin, että tyttö tuli raskaaksi.

Syyrialainen mies on nyt pidätetty laittomasta uhkauksesta ja ruotsalaiset viranomaiset yrittävät keksiä asialle jonkinlaisen ratkaisun. Oikeusekspertti Sven-Erik Alhem kertoo, että tytön huostaanotto oli oikea ratkaisu ja tyttö tullaan saattamaan lääketieteellisiin ikätesteihin. Riippumatta saadaanko tytön ikä arvottua 14:ään tai 16:een niin mies tulee saamaan syytteen lapseen sekaantumisesta.

Mikä tilanteessa olisi oikea ratkaisu? On selvää, että tytölle ei ole hyväksi erottaa häntä sukulaisistaan vieraassa maassa, olkoonkin, että hän on vielä lapsonen ja isänsä toimesta naitettu aikuiselle miehelle, joka on saattanut tytön raskaaksi. Eurooppalaisesta näkökulmasta tyttö on joutunut lapsiavioliittoon, mutta arabialaisesta näkökulmasta tilanne on epäoikeudenmukainen. Isä on myynyt tytön hyvään avioliittoon ja nyt ruotsalaiset yrittävät estää tämän.

Tietojen mukaan tyttökään ei oikein ymmärrä miksi ruotsalaiset toimivat kuten toimivat. Sukulaisten mukaan tyttö tarvitsee nyt suvun tuen. Sitä taas ruotsalainen sosiaaliyhteiskunta ei voi antaa. Tyttö on hysteerinen, koska ei saa olla sukulaistensa luona vaan ruotsalaisessa sosiaalitoimessa kuin vankina. Tyttö yritti jopa hypätä ikkunasta kun tilanne huostaanotossa oli kesken.

Luultavasti tilanteeseen ei ole olemassa hyviä ratkaisuja. Emin tulee vihaamaan loppuikäänsä ruotsalaisia ja näkee heidät pelkkinä morsiamienryöstäjinä. Toisaalta pitäisikö ruotsalaisten katsoa läpi sormien kaikki alaikäisten tyttöjen serkkuavioliitot. Maahanmuuttviraston mukaan Ruotsissa on ainakin 132 lapsiavioliittoa.

Barometern

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit