Eurooppa

Motalan kunta säästää laskemalla vanhusten asuntojen huonelämpötiloja

Kuva PublicDomainPictures.net

Motalan kunta on talousongelmissa. Ongelmien taustalla on voimakas kuntaan suuntautuva muutto.

Motala on yksi Ruotsin 110 kunnasta, joiden talous painuu miinukselle velkataakan kasvaessa samaan aikaan. Kunnan asukasluku on kasvanut vuodesta 2012 alkaen. Vuonna 2018 kuntaan saapui 331 henkilöä ulkomailta, ja nettomuutto kuntaan oli 157 henkilöä ylijäämäinen.

Kuntaan muuttaneille maahanmuuttajille tarvitaan asuntoja ja heidän lapsilleen kouluja. Viime vuonna kunnan talous oli yli 20 miljoonaa kruunua miinuksella. Kunnassa tarvitaan nyt kovia toimenpiteitä talouden tasapainottamiseksi.

Huopia lämmikkeeksi

Muiden säästötoimien ohella kunta aikoo Aftonbladetin mukaan laskea vanhusten asuntojen huonelämpötiloja kolmella asteella. Vanhuksille aiotaan kuitenkin toimittaa huopia lämmikkeeksi. Vanhukset joutuvat myös luopumaan lämpimistä illallisista.

– Haluamme toki huolehtia vanhuksista, heidän ei pidä vain istua kotonaan jäätymässä, heille voidaan esimerkiksi antaa huopia. Mutta tämä on vain pieni osa, kunnassa on monia muita lämpimiä tiloja, joissa lämpötilojen lasku ei vaikuta, sanoo kunnanvaltuutettu Kåre Friberg (M) Aftonbladetille.

Fribergin mukaan kallis pakolaisten vastaanottaminen on iso ongelma. Kunnanvaltuutetun mukaan Motala on Ruotsin 32. eniten kahtiajakautunut kunta, ja tilanteen muuttaminen tulee vaatimaan tulevaisuudessa merkittäviä panostuksia.

  • 1.2K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi