Kotimaa Politiikka Talous

MTK: Kassakriisi ajamassa alas lihan ja kananmunien tuotantoa

Kuva: Pixabay.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK kiirehtii kaupalta ja teollisuudelta nopeita korotuksia kotieläintuotteiden tuottajahintoihin. ”Kassakriisi on ajamassa Suomessa alas lihan ja kananmunien tuotantoa. On ymmärrettävä, etteivät tilat voi jatkaa tuotantoaan, ellei tuottajahinta kata edes tuotannon välittömiä kuluja”, MTK:n lihavaliokunnan puheenjohtaja Mauno Ylinen varoittaa.

 

Maatalouden kustannuskriisi alkoi jo viime syksynä energian ja lannoitteiden nopeana kallistumisena. Venäjän kaksi kuukautta kestänyt raaka hyökkäyssota Ukrainassa on johtamassa globaaliin ruokakriisiin, jonka seuraukset voivat olla arvaamattomia. Nyt kriisi näkyy viljaan pohjautuvien rehujen ennätysmäisinä hintoina.

”Kaupan ja teollisuuden on korjattava kaupankäyntitapojaan, että kriiseistä päästään kestävästi yli. Hintasopimukset on nyt monen tuotteen osalta avattu neuvotteluihin, mutta tuloksilla on tilojen kannalta kiire”, Ylinen sanoo.

”Kaikilla kolmella suurella vähittäiskaupan keskusliikkeellä on ollut tietoa liha- ja kananmunatilojen poikkeuksellisen vaikeasta tilanteesta jo ennen sotaa, mutta he eivät pääosin halunneet silloin vielä reagoida.”, ihmettelee Ylinen.

”Suhtautuminen maatalouden ahdinkoon on ollut hämmästyttävän vaihtelevaa ja osin jopa vähättelevää. Osa kaupan alan kommentoijista elää ilmeisen yltäkylläistä elämää eivätkä halua ymmärtää”, hän lisää.

MTK:n lihavaliokunta huomauttaa, että markkinoiden häiriötila vaikuttaa monella tapaa koko ruokaketjuun. Jo viime vuoden aikana joka kymmenes sikatila ja nautakasvattamo lopetti tuotantonsa. Lammastiloilla odotetaan lievennystä vaadittuihin teuraspainoihin, koska nykyisiin painorajoihin pääseminen tulee liian kalliiksi. Sikaloiden lopettaminen taas aiheuttaa porsasruuhkaa niitä tuottavilla tiloilla, ja kananmunatiloilla jätetään kanoja ottamatta rajujen rehukustannusten vuoksi. Monen lihasiipikarjatilan haasteeksi on tullut tuotantosopimus, josta ei voi irrottautua tappioista huolimatta.

Lihavaliokunta kantaa huolta myös kylvöihin valmistautuvista viljatiloista. Viljasato ratkaisee osaltaan myös sen, mitä kotieläintuotannossa tapahtuu.

”Tuleva satokausi on sukupolvemme tärkein. Jos se epäonnistuu sen vuoksi, että viljelijät eivät voi ostaa lannoitteita ja kylvä satokasveja, tilanteen korjaamiseen menee vuosia sotatilanteesta riippumatta”, valiokunnan puheenjohtaja Ylinen korostaa.

 

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK

16 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Voi helevetti

Voisikohan tää olla Great Reset -suunnitelmaa. Lisäksi Suomi Natoon ja sota Venäjän kaa ja maa basgaks niin sitten voi build back better. Suomi voi hyvin olla tässä koekaniini. Sen verran maanisesti tätä maata ajetaan kohti vakavaa kriisiä.

Kimmo Leino

Suomesta kaikkea tuotantoa halutaan ”hallituksen” toimin leikata ja omaisuus varastaa.
Syynä tähän on LAHJONTA globalistieliitiltä: Iltalehti 19.2. 2013 ”MIljoonien rahavirrat puolueille.” ”Puolueille ei maksettu rahaa turhaan.” ”Rahalla on saatu omanlaista lainsäädäntöä”.
Rahat siis puolueille tulevat vakuutusyhtiöiden keskusliiton kautta !

Ja rahalla on ”saatu” : Iltalehti 7.4. 2012 ”Eduskunnassa muhii miljardikaappaus”. ”Yli lain salliman perityt tasoitusvastuurahat aiotaan kaapata.”
Pienyritysten omaisuutta siirtyi ”lailla 444/2012” jopa 1,3 miljardia euroa pankki-vakuutuslaitosten omaisuudeksi 1.1. 2013 !
Julkinen rikosilmoitus jätetty Tokentube Kimmo Leino puhuu; archive.today/kimmoleaks.fi .
Mutta poliisi Suomessa on KIRISTETTY ( kansallismielisiä potkittu pois ); lahjottu ( eivät halua tutkia rikoksia ) ja poistettu toimivalta RIKOLLISELLA viranomaistoiminnalla: EOA päätös 876/2/05 …Poliisilla ei ole oikeutta suorittaa esitutkintaa kansalaisen sille ilmoittamassa presidentin- ja ministerinvastuuasiassa; sekä VALTIOPETOKSELLA: Suomen ”perustuslain” 118 § … Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.
Kaikki siis on Suomessa tekemällä tehty !

Vihreä siirtymä

Vihreä siirtymä jota tukee vihervasemmisto hallitus, sekä tietenkin Kokoomus ajavat koko hyvinvointivaltion alas todella tehokkaasti. Nämä kun eivät ymmärrä mitenkään, että maatalouskoneet kulkevat moottoripolttoöljyllä, ei sähköllä kuten hallitus kuvittelee, sekä Kokoomus. Nyt EU keksi myös että kompostit pitäisi ilmoittaa- ja niitä käy joku tarkastaja katsomassa, koska ilmasto. Galluppien perusteella Suomalaiset äänestäjät kovasti haluavat tällaista jatkossa, koska niitä johtaa Kokoomus (Taantumus), sekä SDP. Jos ensi eduskuntavaalit voittaa joku Petteri Urpo, en taida enää äänestää tämän jälkeen. Tämä oli tässä.

Taisipa olla tämä Ukrainan sota erinomainen tekosyy nostaa polttoaineiden hinnat pilviin, sen verukkeella. Koska 2008 maksoi öljybarreli 150-dollaria, eikä silloin maksanut polttoaineet tuollaisia yli 2€/litra, mitä tänä päivänä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Vihreä siirtymä
Rudi

Semmoinen tarkennus tietysti että emme ole sotatilanteessa ja voimme sen myös välttää jos fiksusti toimimme. Mutta onhan tuo maanviljelyn tilanne kaikkiseltaan erittäin ikävä ja jopa todella kohtalokas. Vaikka en pidä siitä että valtio puuttuu markkinoiden toimintaan, niin maassamme ei selvästi markkinat toimi kuten pitäisi kun ovat miltei kartellitilassa, niin jotta emme sössisi myös ruokahuoltoamme tulisi tämä asia tulisi nyt lainsäätäjän laittaa jotenkin tolalleen jossa se voisi tervehtyä. Ja toivottavasti jonkinlainen määräaikainen prosessi siihen tarvittaisiin kunnes alan markkinoilla olisi taas mahdollisuus siirtyä normaaliin.

juha II

Maatalous lopetetaan Suomesta kuten koko maailmastakin, koska DEPOPULATION!!!
WWIII alkaa ja ruoka loppuu + inflaatio!!!
Bill Gates!!!

Arvopohja

300 miljoonaa heti lisää kehitysapuun. Siihen yms löytyy rahaa.

ike

Kerron nyt vielä tässä että punavihreät aina sanovat että ei tuo kehitysapupolitiikka ja pakolaisiin laitettu raha ole keneltäkään suomalaiselta pois. Miten joku voi olla niin sokea. Se on juuri suomalaisilta pois. Suomalaisten verorahat on tarkoitettu suomalaisten elämiseen. Rahaa on rajattu määrä. Enää ei ole rahaa maatalouteen taikka sairaanhoitajien palkkoihin. Täytyy kai tulla ruokapula ennenkuin ihmiset heräävät. Hoitajien asia ratkeaa helposti. Otetaan pohjoismaiden hoitajien keskimääräinen palkka ja aletaan maksamaan sen mukaan, kyllä se siitä. Nyt sitten hiljakseen paljastuu punavihreän politiikan todellisuus. Vasta joku Hesarin tunnettu toimittaja kehtasi vielä väittää keskustelussa Sanna Marinia pragmaattiseksi. Kyllä täytyy aikamoisessa kuplassa elää jos on tuollaisia mielipiteitä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kata

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008771649.html

Juu leuanveto on pragmaattisuutta tässä maailman tilanteessa….kiesus sentään,no nahkatakki on tottakai asiaan kuuluva.
Suomen PM.
Oli tuo linkki laitettava vaikka jo aiemmin asiasta puhuin…niin on kehuviaKIN kommentteja aa että!

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kata
jalostajiksi jalostajiksi

Tämä on ihan sama tilanne koko euroopassa. Ja eurooppalaiset keksivät jo -90 luvulla ryhtyä tuottajiksi. Haettiin luvat ravintolan pitoon. Lähes jokaisen maatalon päädyssä on ravintola jossa omien tuoteiden kate kasvaa huomattavasti. Samalla kun ne työllistävät näiä ”kahden markan” työntekijöitä, joka nykyään on 400e/kk (veroprosenti 0 eikä vaikuta tuloihin tai tukiin).

Mutta että nauta vain lihoiksi ja raakakypsentämään sitä se kuusi viikkoa. Sen jälkeen sitä pihviä tullaan syömään kauempaakin. Ja omasta viljasta olut, sen tekoahan pienimuotoisesti ei juuri rajoitetta. Ja ranskalaiset tulee omista perunoista. Juurekset voi kasvatella itse tai sitten hankkia naapurilta.

Näin se 8c/kg viljan kilohinta nousee20-30e/kg. Lihan hinta nousee 10e/kg -> 60e/kg. Ja peruna nousee kanssa noin 8c/kg -> 1,20e/kg. Ja jos annos maksaa sen 35e ja liha on hyvää niin minä en patoihin tai kattiloihin koske. Ei salaattia vaan uunijuureksia. Liettua on lähin maa missä vielä saa tällaista ruokaa. Saksssakin hinnat on nousseet 15e-> 25e.

Ja päälle viinit… Niin kyllä kotona nukuttaa hyvästi.

Jukka

Maataloustuottajat painiskelevat valtavissa ongelmissa! Mutta pääministeri, leggings likkamme nahkatakissaan vain vetelee leukoja!

Kata

Mutta muutamat ”piirit” taputtavat haltioissaan ja sekoavat ihailusta…maailmallaKIN.
Tällaista farssi-klovni maailmaa elämme.
Ilmaiset aamiaiset ei saa miettimään onko joillakin alamaisilla varaa lihan ostoon tai yleensä mihinkään…kaffepaketti 7e….
”Miksi he eivät syö leivoksia”…..

Lieväasteinen

Vai veteleekö leukoja? Pääministeri taisi ottaa mallia Putinista. Lenteleekö Sanna seuraavaksi kurkien kanssa vai ratsastaako hevosella topless?

Tuumailija

Ehkä parempi kuin lapsia käpälöivästä, dementoituneesta Bidénistä.

Jukka

Samoja elkeitä Sannulla kuin ”Idänihmeellä!” Meidän Ihmeellä on nätimpi napa!

Aulabaarin tulkintoja

Näin maatiaisena veikkaan että siihen ei riitä enää yksi diagnoosi. Jos herää aamulla klo 4 ja alkaa siivoamaan niin minä sanoisin että on maaninen. Ja jos on tarvetta todistaa omaa paremmuuttaan lehdistön edessä niin omaa ”voittamattomuuden” tunteen. On siis harhainen. Muutenkin sillä on koko ajan ”psykopaatin hymy” kasvoilla. Pienet pupilit kertovat usein huumeiden käytöstä, amfetmiinin. Mutta luulen että eduskunnassa on säännölliset huumetestit.

Pitää muistaa että sosiopaatiksi synnytään, psykopatiksi kasvetaan.

Tuumailija

Sinällään kun ajattelee, että niillä tuloilla ja ”yhteyksillä” saa joko aineita jotka eivät näy tahi todistuksen lääkkeestä (jota henkilö ei käytä tietenkään) joka markkeeraa huumetta testissä.

Onhan takavuosina ollut kansanedustajia ja muutama ministerikin hyvässä tumussa tuolla salissa.