Muu maailma

Muslimien pyhä kuukausi lisää rikoksia, koska paastoaminen saa pahalle tuulelle

Kuvituskuva. Kuva Keith Allison / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Vaikka muslimien pyhän kuukauden, Ramadanin, tarkoitus on hengellisyys ja itsehillintä, ainakin Marokossa Ramadan johtaa rikosten ja liikenneonnettomuuksien kasvuun.

Ramadanin, muslimien pyhän kuukauden aikana muslimit pidättäytyvät syömästä, juomasta, seksistä, tupakoinnista ja monista muista asioista aamunkoitosta auringonlaskuun. Ramadanin tarkoitus on henkisen yhteyden saaminen Allahiin, mutta se on johtanut muun muassa levottomuuksiin, katuväkivaltaan ja tappeluihin, kertoo Morocco World News.

Pyhä kuukausi koettelee erityisesti tupakoivia muslimeja, sillä polttaa saa vain yöaikaan, jotta Allah ei näe. Seurauksena nikotiininnälkäiset ja muutenkin nälkäiset ja janoiset muslimit joutuvat herkästi tappeluihin kadulla.

Ero muun muassa tupakasta ja kahvista saa aikaan vieroitusoireita, ja seurauksena on voimakasta ärtymystä, vihaa ja keskittymiskyvyn heikkenemistä.

Esimerkiksi Marokossa vuonna 2016 Ramadanin muutamien ensimmäisten päivien aikana sattui useita paastosta ja nikotiinin puutteesta aiheutuneita tappeluita, joista jotkut johtivat jopa miestappoihin. Marokossa tätä Ramadanista johtuvaa aggressiivista tunnetilaa kutsutaan nimellä ”tramdina”.

Eräs marokkolainen nuori mies kertoo odottavansa Ramadanin aikana tapahtuvan enemmän katutappeluita kuin normaalisti. Hänen mukaansa tappeluissa saattaa olla mukana teräaseita, ja hän kertookin isänsä kulkevan Ramadanin aikana kaduilla puukko mukanaan itsepuolustustarkoituksessa.

Hassan III -yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ärtyneisyys ennen Ramadanin alkua on huomattavasti suurempi tupakoivien kuin tupakoimattomien keskuudessa. Ärtyneisyys kasvaa Ramadanin edetessä ja saavuttaa huippunsa juuri ennen pyhän kuukauden päättymistä. Ärtyneisyyden kasvu on muutoin samankaltaista molemmilla ryhmillä, mutta tupakoivien ärtyneisyyden taso kohoaa korkeammaksi kuin tupakoimattomien muslimien.

Rikostilastojen rumenemisen lisäksi Ramadan näkyy myös liikenneonnettomuuksien kasvuna lisääntyneen ärtyneisyyden ja keskittymiskyvyn huononemisen vuoksi. Lisäksi jotkut muslimit käyttävät Ramadanin aikaansaamaa ärtyneisyyttä tekosyynä loukatakseen muita, vaikka pyhän kuukauden alkuperäinen tarkoitus onkin hengellinen.

Muslimien pyhä kuukausi Ramadan alkaa tänä vuonna 5. toukokuuta ja päättyy 4. kesäkuuta.

  • 1.3K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset