Eurooppa Politiikka

Musta-puna-vihreä yleistyy Saksan poliittisella värikartalla

Kuva Pixabay.

Itäisestä Saksasta on tulossa Kenia, otsikoi Spiegel äskettäin. Elintasoennuste ei ole kyseessä, vaan poliittisella värikartalla ilmaistu kristillisdemokraattien, demarien ja vihreiden yhteistyö.

Juuri vaalit pitäneissä Sachsenissa ja Brandenburgissa ollaan neuvottelujen loppusuoralla. Sachsen-Anhaltissa on koalitio hallinnut kolme vuotta.

Uudessa trendissä näkyy poliittisissa asetelmissa tapahtunut mittava muutos, etenkin AfD:n vahvan etenemisen johdosta. Sen kääntöpuolena on sekä CDU:n, SPD:n että viimeksi voimakas Linken kannatuksen putoaminen. AfD:n vaikutuksen patoamiseksi löydetään uusia kumppaneita.

SPD oli jo valmiiksi pieni Sachsenissa, mutta menetti myös Brandenburgissa, jossa pysyy silti hallituksen johdossa. Vasemmiston yhteishallitus päättyi Linken suurtappion vuoksi. CDU kärsi myös Sachsenissa, mutta säilyi suurimpana, kun taas AfD nousi toiseksi molemmissa.

Kolmannet osavaltiovaalit tulossa

Syksyn kolmansissa vaaleissa Thüringenissä CDU:lla on edessä suurtappio ja putoaminen ykkössijalta kolmanneksi. Demarit pienenevät edelleen. AfD nousee ainakin toiseksi. Trendistä poiketen pääministeripuolue Linke on keulilla. Vasemmistovihreä hallitus saattaa jatkaa, erityisesti koska CDU ei kelpuuta AfD:tä.

Esikuvaksi osoittautunut Sachsen-Anhalt on CDU:n johdolla ”trendsetter”, vaikka 2016 aloittanut hallitus on ollut yhtenään riitaisa. Poliittiset ennusteet tällä hetkellä ovat poikkeuksellisen vakaita, kun vaaleihin on kaksi vuotta.

Poliittinen värikartta muutoksessa

Nimitys Kenia-koalitio tulee afrikkalaisen maan lipusta, Jamaika-koalitio puolestaan karibialaisen valtion väreistä, tarkoittaen CDU:n, vihreiden ja liberaalien (keltainen) yhteistyötä. Ampel-koalitio (liikennevalot) kertoisi demarien, liberaalien ja vihreiden löytäneen toisensa. Rot-rot olisi vasemmiston, rot-grün-rosa vihreällä vahvistuksella. Puna-mustan ja musta-vihreän myös voi päätellä suoraan. Joskus Saksan politiikassa oli myös musta-keltainen aika.

Lähteet Spiegel (1, 2)

Tagit

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa