Kotimaa Rikos

Mustafa murhasi vaimonsa ja yritti lavastaa kuoleman itsemurhaksi

Helsingin hovioikeuden seinää. Kuva Gunnar Finne / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Mustafa Al-Kenani ja irakilaisnainen avioituivat Irakissa vuonna 2008. Vuonna 2012 pariskunta muutti Suomeen. Aluksi irakilaiset asuivat Oulussa mutta muuttivat sitten Helsinkiin, missä miehen sukua asuu.

Al-Kenani oli osoittautunut omistushaluiseksi, mustasukkaiseksi ja väkivaltaiseksi. Perhetuttujen mukaan naisella oli usein mustelmia vartalossaan. Nainen oli kertonut, että Al-Kenani oli ruhjeiden aiheuttaja.

Mustasukkainen irakilaismies vahti vaimoaan, koska uskoi tämän pettävän häntä. Jopa suomen kielen kurssi jäi naiselta kesken, koska mies luuli naisella olevan toisen miehen. Väkivaltaisessa avioliitossa elävä nainen oli päätymässä avioeroon.

Tilanne huipentui syyskuussa 2018 Helsingissä, kun Mustafa Al-Kenani tappoi vaimonsa heidän yhteisessä asunnossaan. Mies teki teon kuristamalla naista käsillään ja köydellä.

Al-Kenani oli suunnitellut tekoa jo usean päivän ajan. Kaksi päivää ennen tekoa mies hankki teossa käyttämänsä köyden sekä hansikkaat. Lisäksi Al-Kenani panttasi ennen tekoa pariskunnan yhteistä omaisuutta, otti pikalainoja ja tyhjensi molempien tilit.

Teon jälkeen Al-Kenani yritti lavastaa Al-naisen kuoleman hirttäytymällä tehdyksi itsemurhaksi solmimalla aiemmin ostamansa köyden kuolleen naisen kaulan ympärille ja kiinnittämällä köyden toisen pään asunnon makuuhuoneen katossa olleisiin koukkuihin. Tämän jälkeen mies yritti nostaa ruumiin roikkumaan köyden varaan tässä kuitenkaan onnistumatta.

Lopulta mies jätti naisen ruumiin makuuhuoneen lattialle istuvaan asentoon siten, että ruumis nojasi kaulalla ollutta ja kattoon kiinnitettyä köyttä vasten. Sitten mies poistui asunnosta, haki pariskunnan toisen lapsen tarhasta sekä toisen koulusta, osti käteisellä lentoliput Irakiin ja matkusti lasten kanssa Irakiin.

Nainen löytyi asunnosta istuvassa asennossa lattialta oikean käden kämmen lattiassa ja hänen kaulansa ympärillä oli köysi siten, että solmukohta oli vasemman korvan kohdalla.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 4. huhtikuuta 2019 vuonna 1987 syntyneen Mustafa Al-Kenanin murhasta ja hautarauhan rikkomisesta elinkautiseen vankeuteen.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen, joka antoi tuomionsa tänään. Helsingin hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin asiassa näytetyksi, että mies oli tappanut puolisonsa heidän yhteisessä kodissaan ja tämän jälkeen yrittänyt lavastaa puolisonsa kuoleman hirttäytymällä tehdyksi itsemurhaksi.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että teko oli tehty vakaasti harkiten ja rikosta oli myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Miehen asianajokulut hovioikeudessa 16 378 jäävät valtion vahingoksi.

Lähteet Helsingin käräjäoikeuden ja Helsingin hovioikeuden tuomiot.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa