Muu maailma

Mutkikas juttu – sukupuolet sekoittavat turvakodin toimintaa Alaskassa

Kuva Pixabay.

Anchoragessa Alaskassa on menossa mutkikas oikeusjuttu naisten turvakodin ja naiseksi itsensä tuntevan miehen kesken. Tarina alkoi kuluvan vuoden tammikuussa. Asiasta on saatu väliaikaispäätös elokuussa, mutta lopullinen käsittely alkaa huhtikuussa 2020. Jutussa risteilevät sekä luonnollinen sukupuoli, koettu sukupuoli että sukupuolten perinteisiksi nähdyt valtasuhteet.

Tammikuussa 2019, kylmänä perjantai-iltana ilmaantui turvakotiin naisten yömekkoon pukeutunut mies, jolla oli kasvoissaan pitkä haava, kertoo National Review. Turvakodin johtaja tunnisti pitkän miehen nähtyään hänet aiemmin laitoksen miesten pukuhuoneessa. Turvakoti palvelee päiväsaikaan myös miehiä, mutta yöpyä voivat vain naiset, joksi mies itsensä myös tuntee. Mies oli selvästikin avun tarpeessa, mutta joutui poistumaan johtajattaren tilattua hänelle taksin sairaalaan.

Seuraavana iltana mies ilmestyi taas paikalle, mutta ei päässyt sisälle, koska päivystysaika oli jo ohitse eikä yöksi ollut tulemista. Johtaja on selventänyt, että naiset nukkuvat yhteisessä salissa, voivat esiintyä vähäpukeisina ja tulla kenties raiskatuksi, jos samoissa tiloissa yöpyisi miehiä.

Tasa-arvokomissio tutkii ja syyttää

Anchoragen kaupungin tasa-arvokomissio AERC ilmoitti turvakodille tutkivansa asiaa miehen pyynnöstä. Turvakoti torjui tutkinnan, koska on kolmannen sektorin toimija.

Johtaja torjui syytökset sukupuolisesta syrjinnästä. Ongelmaa ei olisi ollut, mikäli kyseessä olisi ollut nainen, joka tuntee itsensä mieheksi, hän ilmoitti. Myöhemmin hän puuskahti, ettei uskonut oikeusjuttuun, koska asia oli niin selvä ja piti vain saada ymmärretyksi.

Johtajan edustaja kertoi julkisuuteen tämän näkemyksistä, jolloin tasa-arvokomissio AERC nosti toisen syytteen seksuaalisesta diskriminoinnista julkisuudessa.

Nyt asiaan puuttui Alliance Defending Freedom (ADF), joka vei jutun liittovaltion oikeuteen, katsoen että toinen syyte oli perustuslain 1. lisäyksen vastainen. Oikeus hyväksyi näkemyksen ja antoi turvakodille väliaikaisen luvan jatkaa toimintaansa vain naisten turvakotina.

Jutun käsittely jatkuu huhtikuussa 2020, jolloin esillä on alkuperäinen syyte.

Kristillinen turvakoti Hope Center on toiminut 30 vuotta. Yöpymispalvelut se aloitti joulukuussa 2015 Anchoragen kaupungin pyydettyä sitä majoittamaan kodittomia huumekriisin pahennuttua. Epäselvältä vaikuttaa, oliko kaupunki aikanaan tarkoittanut vain naispuolisia avuntarvitsijoita.

Myös naisten on esiinnyttävä laitoksessa päihtymättöminä sekä alistuttava tavaroittensa tarkastukseen eikä asiakkaiksi hyväksytä uhkaavasti tai väkivaltaisesti käyttäytyviä.

  • 108
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset