Eurooppa

Muutamat supersaastuttajat vastaavat kolmesta neljänneksestä maailman sähköntuotannon hiilidioksidipäästöistä

Kiinalainen hiilivoimala. Kuva Tobixen / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Avain sähköntuotannon hiilipäästöjen vähentämiseen voi olla erittäin saastuttavissa voimalaitoksissa, joita on viisi prosenttia voimalaitoksista ja jotka tuottavat noin 75 prosenttia sähköntuotannon hiilidioksidipäästöistä maailmanlaajuisesti.

Havainnon tekivät Colorado Boulderin yliopiston tutkijat. Tutkijaryhmä julkaisi löydöksistään kirjan Super Polluters: Tackling the World’s Largest Sites of Climate-Disrupting Emissions.

Tutkijat tekivät selvityksen 29 000 fossiilista polttoainetta käyttävästä voimalaitoksesta 221 maassa voidakseen selvittää maailman suurimmat saastuttajat.

Tutkijoiden mukaan supersaastuttajat – maailman voimalaitosarsenaalin 5 prosenttia – aiheuttavat 73 prosenttia maailman sähköntuotannon päästöistä.

He laskivat päästöjen mahdollisen vähenemisen, jos maailman pahimmat saastuttajat parantaisivat tehokkuuttaan. Näihin muutoksiin voi sisältyä siirtyminen vähähiilisiin polttoaineisiin tai hiilidioksidin talteenottotekniikan asentaminen.

Tutkimuksessa todettiin, että supersaastuttajilla ei ollut tehokkaita tapoja laitostensa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Tämä johti keskimääräistä korkeampien päästöjen syntymiseen. Näiden voimalaitosten todettiin myös olevan vähemmän tehokkaita kuin keskimäärin voimalaitokset omissa maissaan.

Tutkimuksessa laskettiin, että päästöt saattavat laskea jopa 25 prosenttia, jos erittäin saastuttavat voimalaitokset parantavat tehokkuuttaan vastaamaan maailmanlaajuisia keskiarvoja. Luopumalla hiilestä tai öljystä ja vaihtamalla polttoaineen lähteeksi maakaasun, maailmanlaajuiset päästöt voivat pudota lähes 30 prosenttia, kun taas hiilidioksidin talteenottoteknologian käyttöönotto voi vähentää päästöjä jopa puoleen.

Coloradon yliopiston tutkijaryhmä toivoo, että kirja kannustaa tekemään muutoksia lainsäädäntötasolla. He myös toivovat, että havainnot pakottavat voimalaitokset työskentelemään aktiivisesti päästöjen vähentämiseksi.

Lähde Euronews.

Tilaa
Ilmoita
guest

29 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kaarnalaivaveistämö

Nämä ovat kaikki suomessa vahvistaa Liiii Änderssön ja kukka-maaria Ohisalo. Mutta ei koske Helssssinkiä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kaarnalaivaveistämö
Puolueeton turvenuija

Tarkoitat kai Säkylän Pyhäjärveä? Vaikka Säkylä on liitetty Euraan niin se ei kuitenkaan muuta Pyhäjärveä Euran Pyhäjärveksi vaan on edelleen Säkylän Pyhäjärvi!
Tekstissäsi annetaan ymmärtää, että Pyhäjärven veden heikko happipitoisuus johtuisi turvetuotannosta on täysin absurdi väite. Asian voi jokaine tarkastaa avaamalla Kansalaisen Karttapaikan ja sieltä tutkimalla turvetuotannon mahdolliset humuspäästöt kyseiseen järveen.
Pyhäjärven läheisyydessä on kaksi turvetuotantoaluetta, toinen runsaan kahdenkilometrin päässä, josta ei johda yksikään oja Pyhäjärveen, ainakaan karttaa tutkimalla ei johda. Toinen turvetuotantoalue sijaitsee hieman etäämmällä ja sieltä saa seurattua yhtä ojaa joka lopulta laskee vetensä Pyhäjärveen, tosin veden matka on useita kilometrejä ennen kuin se päätyy Pyhäjärveen. Näin pitkän matkan aikana tuskin mitään turvetuotannon aiheuttamaa humusta on enää vedessä joska päätyy järveen. Sen sijaan maatalous tuottaa suurimman osan ravinteista/humuksesta metsätalouden kanssa. Jokainen metsä- ja pelto-oja tuo kuormansa järven rasitteeksi. Pitäisi oikeasti tutkia asioita eikä olla vain fanaattisesti turvetuotantoa syyttämällä asiasta kuin asiasta, vaikka ”puoleettomaksi” itsesi tituleeraatkin nimimerkilläsi.

Jarno Lehmussalo
Juha 06

Eli Suomessa ei tarvi sulkea turvetuotantoa, kivihiililaitoksia ja polttomoottoriautojen myyntiä eikä fossiilisten polttoaineiden asemia.

Kata

Milleniaalit ovat vanhempiensa kasvattamia eli jotain on mennyt pieleen jo aiemmin.Pahasti….
En sano että kaikkien kohdalla mutta…nämä elokapinat sun muut todistaa että näistä ei ole yhteiskunnan ylläpitäjiksi eli tekemään tuottavaa työtä yhteiskunnan eteen.Vihreät ajavat yhteiskunnan luhistamista…
Siihen meidät kasvatettiin.Työhön ja vastuuseen.Yhteiskunnan rattaiden pyörimiseen,yhteisöjen hyväksi.Nyt näkee että esim sairaanhoito on ajettu alas…ja paljon muuta mitä hyvinvointiyhteiskunta piti sisällään silloin kun omat lapseni olivat koulussa..80-luvun lopulla alkoi alamäki ja se jatkuu…
Mutta muualta tulleet ovat kunniassa!

Morpho

Fortum rakentaa juuri jättikokoista hiilivoimalaa Saksaan. Miten helkutissa EU selittää sen?

Puolueeton

Järjetöntä verrata öljyn ja turpeen tuotantoa toisiinsa. Öljyn tuotanto ei juuri aiheuta ympäristövahinkoja, kun taas turvetuotantoa aiheuttaa valtavat vesistöjen pilaantumiset etenkin verrattuna saatavaan energiaan. Liki kaikkien Suomen järvien ja jokien vesi on muuttunut ruskeaksi humuspäästöjen vaikutuksesta ja vain niistä johtuen.
Tällä hetkellä Euran Pyhäjärven kalakanta kärsii hapanpuutetta. Virallisesti tästä syytetään ilmastonmuutosta turvetuotannon päästöt väistäen, kun hapen puutteen aiheuttaja todella onkin turvetuotannon happea kuluttavat humuspäästöt.
Lämpimää veteen tosin liukenee vähemmän happea, mutta ero on merkityksetön kesän lämpötilojen vaihdellessa. 1 asteen lämpötilan kohoaminen vähentää hapen liukoisuutta 0,26 ppm (miljoonasosaa). Jos vesi on 20 astesta happea on liunennut noin 9 ppm. Jos vesi on 22 astetta lämpimällä säällä happea on 8,5 ppm. Kaloille elämän ehto on noin 5 ppm, joten ilmastonmuutos päin vastoin parantaa kalojen olosuhteita, liikkuvathan ne vikkelämmin lämpimässä vesessä.

Frank

Turve on kaiken lisäksi totaali paskaa energia sisällöltään, paljon fiksumpaa polttaa hyvissä laitoksissa hiiltä..

Pohdiskelija

Koko ilmastonmuutos- ja päästövähennyskaupittelu on pelkkää talousvaltojen uudelleenjärjestelyä.
Entiset kehittyneet länsi-, talousvallat moukaroidaan talouksineen maanrakoon käyttämään kivihiilituottajien(vihreää?) sähköä.
Vaikkapa Puolassa on rakenteilla pilvin pimein kivihiilivoimaloita joita rakennetaan kaiken kukkuraksi monesti meidän maksamilla investointituilla.
Suomeen Sodankylään on rakennettu Eiscat säänsotkenta-asema vuonna 2017. Näitä löytyy myös Tromssasta ja Kiirunasta.
Säiden sotkeminen aloitettiin jo 1950-luvulla suurvaltojen harjoittelemana.
Sitten keksittiin miten tästä saataisiin poliittista hyötyä.
No nyt ilmastonmuutoksen/suojelun agendan nimissä rakennetaan maailmanlaajuista kommunismia.
EU metsäkeskustelu Suomen metsistä ja niiden sosialisoimisesta antoi esimakua.
Älkää luulkokaan että rosvous jäi tähän.

Kata

Olet todella oikeassa!Näin se menee…

Ilkka Mänttäri

Kun nyt puhutaan niinkin täysin epäolennaisesta asiasta kuin ilmakehän hiilidioksidi, niin luuletteko että vihreät muuttavat kantaansa vaikka on avokämmenellä lyöty molemmille poskille. No eivät ole niin fiksuja. Eivät ikinä muuta kantaansa koska menisi pohja koko heidän politiikaltaan.

Järki käteen!!!!!!!!!

Suomen sopimuksissa on vikana, että sopimusten allekirjoittajat ovat olleet ilmeisen jälkeenjääneitä tai alhaisen äo:n omaavia henkilöitä vai miksi sanoa allekirjoittajia, jotka:
a) Tietävät, että Suomi teki jo yli 20 v sitten kovasti töitä saasteiden ja päästöjen suhteen ja nyt sopimukset velvoittavat vähentämään päästöjä vuoden 2005 määrään tietyn prosentin. Suomi oli jo puhdas silloin, kun muut sikaili ja tuprutteli. Vähentäminen jo vähennetystä on raskasta ja kallista. Nyt maksamme näiden idioottien sopimusten allekirjoittajien aikaansaannoksia. Suomessa on edelleen maailman puhtain ilma. Repikää kommarit siitä.
b) Päästöt mitataan per nenä eikä per hehtaari, vaikka maapallo on yhteinen, jota jokainen valtio huolehtii omalta pinta-alaltaan. Ilma on yhteistä pienellä pallolla. EU:n jälkeenjääneille päättäjille ei mene edelleenkään jakeluun miksi Kiina lanseerasi juuri 3:n lapsen politiikan 2:n tilalle… Jotta jälkeenjääneet ymmärtävät mitä tämä tarkoittaa, niin Kiina saa jatkossa sikailla ja saastuttaa vielä enemmän, kun heidän väestönsä kasvaa. Tästä kiitos aivopierutasoisesta laskentakaavasta mitattaessa hiilidioksidipäästöjä per popula, eikä pinta-ala. Aitoa Greta kamaa.

Kata

Kiina on ostanut esim USAsta farmeja pilvin pimein koska Kiina kaupungistuu ja tarvitsee siis ruokaa lisää ..miettikää!Siinä sitten voi naapuri katella että muualle lähtee viljat mutta hyödyntämällä hyväntahtoisia hölmöjä!Vanhat farmarit myyvät kun eivät ymmärrä kokonaisuutta ja perheestä ei löydy tiloille jatkajia…
Kuten miksi Kiina oli kiinnostunut Sallan kentästä….ei mitään rautateitä eikä kenttiä heille,ne omistaa jo Euroopan lentokenttiä ja Itä.Afrikassa maata älyttömästi.

juha II

Suomi on tarkoitus on hyvesingnaloida kivikaudelle!

Jussi Hämäläinen

1: China, 10,065 million tons of CO2
2: United States, 5,416 million tons of CO2
3: India, 2,654 million tons of CO2
4: Russia, 1,711 million tons of CO2
5:  Japan, 1,162 million tons of CO2
6: Germany, 759 million tons of CO2
7: Iran, 720 million tons of CO2
8: South Korea, 659 million tons of CO2
9: Saudi Arabia, 621 million tons of CO2
10: Indonesia, 615 million tons of CO2

Faktoja

Sanna Marin on sitä mieltä että 1. on ehdottasti Suomi, eikä kiina. Tämä ilmenee kun SDP-hallitusohjelmassakin lukee sana ilmasto 108-kertaa.

Faktoja

Suomen päästöt vain 0,14% maailman päästöistä, mutta silti aiotaan tuhota talous vihreällä siirtymällä. Sekä ajaa ihmiset kaupunkiin. Myös hiilidioksia ihminen päästelee vain 4%, loput tulevat luonnosta itsestään. Tämän on ilmastoöyhöttäjät tahallaan jättäneet kertomatta.

Impivaaran renkipoika

Suomikin on allekirjoittanut sopimuksia joissa se lupaa huolehtia ilmastomuutoksen seurauksista.
Käytännössä se tarkoittaa satojentuhansien ilmastopakolaisten päästämistä maahan.
Se tietää täällä verta, hikeä ja kyyneleitä.

Jussi Hämäläinen

Kun äärirajoille mennään – niin, sinne on menty ennenkin – on tuo tilanne selviävä vain äärimmäisen pahan kautta.

Ilkka Mänttäri

En ole allekirjoittanut ainottakaan sopimusta, en myöskään ole antanut valtakirjaa sellaiseen.

Kata

https://www.youtube.com/watch?v=O2dbolP6uhg Laitanpa tämän taas…ei tämä hyvältä näytä ja ihan sanoo suoraan ei mitään peittelyjä.Ja yhä vaan hommissaan kaiken sekoilunsa jälkeen..
Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia mutta toiset eläimet vain ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.
Kyllä Orwell oli oraakkeli!
Meiltä ei siis kohta kysellä sopimuksia…ne on kaikki tuhottu.

ilmastorealisti

Muistutan tässä vain, että koko hiilidioksidin osuutta kuviteltuun ilmastonmuutokseen ei ole kyetty osoittamaan, vaikka YLEnantoa seuraamalla voisi toisinkin luulla. (Ihmisen osuus hiilidioksidipäästöistä n. 4%)
Ilmasto on muuttunut kautta historian. Esim. keskiajalla oli paljon nykyistä lämpimämpää, ja montakos hiilivoimalaa silloin maapallolla tuprutti? IPCC:n pseudotieteilijöiden lämpötilakäppyrät alkavat aina kätevästi reilun sadan vuoden takaa. Lustotutkimus kertoo kyllä lämpötilat tuhansien vuosienkin ajalta, mutta näitä tilastoja ei huomioida, koska eivät istu agendaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by ilmastorealisti
John Quiman

Hiilidioksidin määrän kasvu on kautta aikain ollut lämpiämisen seuraus, ei koskaan lämpiämisen syy. Nyt on ihan yht’äkkiä luonnonlait muuttuneet ja hiilidioksidista on tullut lämpiämisen syy. Kylläpäs sattui poliitikoille sopivasti.

Olisi kyllä aihetta ajatella luontoa, mutta nyt kaikki huomio on hiilidioksidissa, joka ei ole ongelma. Ongelma on kaikenlaisissa kemikaaleissa, joita leviää luontoon ja mm. muoviroskissa jne. Siis oikeat saastuttajat eivät saa ykkösasemaa huomiossa, kuten niiden kuuluisi saada. Voimavaroja hukataan poliittiseen pelleilyyn – no, ei ole ensimmäinen kerta, kun politiikka viis välittää todellisuudesta, vain valta on tärkeää.

Istumme poliittisessa teatterissa ja olemme pakotetut katselemaan näytelmää, jota emme halua nähdä, johon emme tilanneet lippuja, mutta joudumme maksamaan koko lystin kumminkin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Mänttäri

Olen tuosta jo huomautellut vuosia. On ilahduttavaa että joku muukin alkaa heräämään todellisuuteen.

Kata

Tyynenmeren muovilautta on suomalaisten syy….tottakai!

seant

Tätähän olen jauhanut ties kuinka kauan, CO2 päästöt olisi jo kauan sitten saatu paljon vähennettyä pienellä rahalla. Jos olisi vaikka 10 vuotta sitten päätetty, että sijoittajamaa saa CO2 hyödyn omaan taseensa, niin nämä kaikki laitokset olisi korjattu aikoja sitten.

Ilkka Mänttäri

Tähän juuri on pyritty. Puhumaan väärästä asiasta. Siitä että CO2 olisi jonkinlainen ongelma.

Kaino-Vieno Huttunen

Miksi edes maita, joiden alueella nämä supersaastuttajat sijaitsevat, ei voida mainita. Vai onko kyseessä sellaiset maat, joiden työvoimasta ja lainsäädännöstä globaalit yritykset ovat riippuvaisia? Niinpä vihreä siirtymä ja hiilineutraali Suomi saa jatkua.

ArchieRandall

Hei, ikävää jos juttu vaikutti avohakkuiden mainostamiselta. Sen tarkoitus on kertoa metsänhoitoyhdistyksen toiminnasta ja valottaa ihmisille, millä eri tavoilla metsää voi hoitaa – tai olla hoitamatta. Kuten https://pullahiiri.com MHY Roineen toiminnanjohtaja jutussakin toteaa, metsän voi antaa halutessaan antaa olla tai sitä voi suojella erilaisilla tavoilla.