Eurooppa Maahanmuutto

Nackan kunta osti omat asunnot syyrialaisen miehen kolmelle vaimolle

Yksi asunnoista näyttää tältä. Kuva Wikimedia Commons.
Tukholman itäpuolella sijaitseva Nackan kunta on ostanut kuluvan vuoden aikana 94 huoneistoa, joista suurin osa annetaan turvapaikanhakijoille.

Asunnot ovat arvoltaan yhteensä 305 miljoonaa kruunua eli noin 32,1 miljoonaa euroa.

Suurin osa asunnoista annetaan oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille ja kolmansista maista perheenyhdistämisohjelman avulla tulleille tulijoille. Vaikka hankinnat ollaan tehty kaupunginhallituksen yhteisellä päätöksellä, joitakin eriäviä ääniä löytyy. Monet kunnallispoliitikot sanovat, että viime vuoden keväänä voimaan tullut asuntolaki on ajanut monet kunnat vaikeaan asemaan ja ruotsalaiset veronmaksajat maksumiehiksi.

Laki velvoittaa kuntia hankkimaan kuntapaikan saaneille pakolaisille asunnon muutaman kuukauden viiveellä. Koska asiasta on olemassa lakiin merkitty velvoite, eivät kunnat taas voi rikkoa lakia. Tästä on seurannut, että suuren asuntopulan takia kunnat ovat alkaneet ostelemaan asuntoja uusruotsalaisille. Vertailun vuoksi niin Nackassa kunnallisen vuokra-asunnon jonot ovat noin 10 vuotta.

Nackan tapauksessa
kunnassa herättää ihmetystä se, että Nackaan saapui syyrialainen perhe, johon kuului mies, kolme vaimoa ja useita lapsia. Jokaiselle vaimolle on ostettu kullekin huoneisto arvoltaan noin 5 miljoonaa kruunua (526 300 euroa).

Asiasta kertoi muun muassa Expressen.

Artikkelin kirjoittajan kommentti:

Mies saapui Ruotsiin 2016 ja ilmoitti olevansa syyrialainen. Saatuaan oleskeluluvan hän hoiti vaimonsa ja 16 lasta perheenyhdistämisohjelman avulla Ruotsiin. Käytännössä siis perhe sai ilmaiseksi kolme asuntoa, jollaiseen monella ruotsalaisellakaan ei ole varaa. Jos arvioidaan näiden kolmen vaimon ja 16 lapsen yhteiset kulut veronmaksajille, ja oletetaan, että lapset ovat jakautuneet tasan ja ovat kaikki 11-16 vuotiaita:

Asunto: 5 450 000, 3 300 000 ja 5 200 000 kruunua.

Etableringstöd = kototuttamisraha
tms, jota saa, kun osallistuu erilaisiin puuhasteluihin, esimerkiksi kielikurssille: 6 160 kruunua per vaimo.

Kotouttamisrahan lapsikorotus 4 500 kruunua per vaimo.

Asuntolisä:
3 900 kruunua per vaimo.

Lapsilisää: 5 lasta: 8 240 kruunua per vaimoa ja 6 lasta 10 540 kruunua per vaimo.

Kaksi vaimoa saavat kuukaudessa veronmaksajien rahaa 22 800 kruunua (2 400 euroa) ja kolmas vaimo 25 100 kruunua (2 642 euroa). Toisinsanoen kolme vaimoa ja heidän 16 lastaan maksavat ruotsalaisille veronmaksajille 70 700 kruunua kuukaudessa eli 7 442 euroa.

Yli 20 000 kruunun käteen jäävä palkka on Ruotsin mittapuussakin hyvä palkka. Kun ottaa huomioon maiden väliset peruselintarvikekulut ynnä muut jokapäiväiseen elämiseen liittyvät kulut, niin Suomen ja Ruotsin välisiä eroja ei ole kuin yksittäistapauksissa suuntaan tai toiseen, joilla ei ole merkitystä kokonaisuudessa.

  • 1
    Share

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset