Kotimaa Rikos

Nainen pesi vanhusta hoivakodissa, kun työtoveri tarttui rintoihin – hoivakotiyhtiö vapautettiin vastuusta, sillä seksuaalinen ahdistelu ei kuulunut työtehtäviin

Tampereen oikeustalo. Kuva Aleksi Kinnunen / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Seksuaalisen ahdistelun kohteeksi joutunut nainen lopetti järkytyksen vuoksi työnsä hoivakodissa. Ahdistelija tuomittiin sakkorangaistukseen, mutta hoivakotiyhtiön käräjäoikeus vapautti vastuusta.

Pirkanmaalaisessa ikäihmisten hoivakodissa heinäkuussa 2019 työvuorossa ollut nainen oli pesemässä asukasta. Yhtäkkiä samassa vuorossa ollut etelämaalaismies tarttui naisen rintoihin kiinni ja puristeli, tarttui paitaan ja vaati näyttämään rinnat. Sitten mies hiveli ja puristeli naisen reittä.

Mies oli jo ennen fyysistä ahdistelua osoittanut ei-toivottua mielenkiintoa naisen rintoja kohtaan: etelämaalainen oli katsonut Instagramissa asianomistajan kuvia ja kommentoinut rintoja.

Nainen joutui tapauksen vuoksi lopettamaan työt hoivakodissa, sillä hänen olonsa ”oli romahtanut”.

Oikeudenkäynnissä miehen versio työvuoron tapahtumista oli tyystin toisenlainen. Mitään lähentelyä ei suinkaan ollut tapahtunut. Työvuoron aikana mies oli oman kertomansa mukaan ”joutunut käskyttämään naista, kun maahan kaatunut asukas oli pitänyt nostaa ylös”. Nainen olisi sitten vaatinut kiitoksia suorituksesta itselleen.

Kolme todistajaa vahvisti, että nainen oli kertonut työpaikalla tapahtuneesta lähentelystä ja rintojen puristelusta. Yhdelle todistajalle nainen oli kertonut flirttailusta ja intiimeistä, seksielämää koskevista kysymyksistä jo ennen työvuorossa tapahtunutta ahdistelua.

Myös esimiehelle, lääkärille ja äidilleen nainen oli kertonut tapahtuneesta.

Kirjallisessa ennakkovastauksessaan hoivakotiyhtiö kiisti vastuunsa. Hoivakotiyhtiö katsoi, että etelämaalaismies ei aiheuttanut vahinkoa työssään, sillä hoivakodin työtehtäviin ei kuulu seksuaalinen häirintä. Työnantaja ei voi olla vastuussa rikoksesta, johon työntekijä syyllistyy ja joka ei liity työtehtäviin.

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi kolmekymppisen etelämaalaismiehen syyllistyneen seksuaaliseen ahdisteluun ja määräsi rangaistukseksi 50 päiväsakkoa, mistä miehelle kertyy maksettavaa 1050 euroa.

Mies joutuu maksamaan ahdistelemalleen naiselle korvauksia 1000 euroa.

Ahdistelun uhrin asianajajan palkkioksi muodostui 3069 euroa, josta etelämaalaismies joutuu korvaamaan 2455 euroa. Oikeusturvavakuutuksen osuuden 614 euroa mies joutuu korvaamaan valtiolle.

Hoivakotiyhtiön käräjäoikeus vapautti vastuusta.

Mies on jo ilmoittanut tyytymättömyytensä koko tuomioon.

Lähde Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomio.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit