Eurooppa Maahanmuutto

Nainen sai turvapaikan Ruotsista vasta huomattuaan olevansa lesbo ja sukupuolidysforinen

Kuva Pixabay.

Marokkolainen haki turvapaikkaa Ruotsista, koska hänellä oli ongelmia setänsä kanssa. Vasta Ruotsin maahanmuuttoviraston karkotuspäätöksen jälkeen hän tajusi olevansa lesbo ja kärsivänsä sukupuolidysforiasta. Tuomioistuin on nyt sitä mieltä, että Marokon lesbo-sukupuolidysforikoilla on oikeus turvapaikkaan Ruotsissa.

Marokkolaisnainen haki turvapaikkaa Ruotsissa vuonna 2017. Turvapaikan tarpeen sai aikaan hänen setänsä. Tämä ei kuitenkaan riittänyt turvapaikan perusteeksi, ja Ruotsin maahanmuuttovirasto päätti karkottaa naisen kotimaahansa.

Nainen valitti maahanmuuttotuomioistuimeen ja kertoi nyt olevansa lesbo. Koska homoseksuaalisuus voi olla peruste turvapaikkaan eikä tätä ollut naisen tutkittu Ruotsin maahanmuuttovirastossa, tuomioistuin palautti asian takaisin maahanmuuttovirastolle. Nainen väitti myös kärsivänsä sukupuolidysforiasta [sukupuolidysforia tarkoittaa sukupuoliristiriidan aiheuttamaa kokonaisvaltaista pahan olon tunnetta].

Nainen toimitti muun muassa psykologin todistukset sukupuolidysforiansa tueksi sekä kirjeet naisilta, jotka sanoivat harrastavansa seksiä hänen kanssaan. Ruotsin maahanmuuttovirasto ei katsonut todisteita uskottaviksi ja määräsi naisen jälleen karkotettavaksi. Nainen valitti taas oikeuteen.

Nyt nainen kertoi, että ollessaan kaksitoistavuotias hän tajusi olevansa homo. Teini-iässä hänen tuntemuksensa kehittyivät siten, että ”hän ei ole nainen, vaan mies”. Hänen oli Ruotsissa pitänyt ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, mutta mahdollisuutta hoitaa sukupuolidysforiaa ei ollut, koska naiselta puuttui oleskelulupa.

Vaikka nainen esitti väitteensä seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolidysforiasta vasta saatuaan kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa, tähän on esitetty hyväksyttävä peruste: nainen oli vasta keskusteltuaan sosiaalityöntekijän kanssa uskaltanut tuoda esille seksuaalisuuteen liittyvät asiat.

Oikeus katsoi, että naisen esittämiä perusteita ei ole syytä kyseenalaistaa ja koska hän pelkää kotimaassaan vainoa kuuluessaan tiettyyn sosiaaliseen ryhmään, nainen täyttää pakolaisen määritelmän.

Oikeus määräsi, että naisen pitää saada turvapaikka Ruotsista.

Lähde Samnytt.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit