Kotimaa Rikos

Nainen vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa Irakissa tapetuksi väitetyn turvapaikanhakijan jutussa

Helsingin käräjäoikeus. Kuva MakeF / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.5

Ulkomaalaistaustainen nainen määrättiin tänään vangittavaksi törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä epäiltynä.

Keskusrikospoliisin vangitsemisvaatimus liittyy esitutkintaan, joka koskee Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomelle antamaa langettavaa päätöstä.

Vuonna 1996 syntynyt nainen määrättiin tänään Helsingin käräjäoikeuden pakkokeinoistunnossa vangittavaksi todennäköisin syin törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennöksestä epäiltynä.

– Esitutkinta asiasta on käynnissä ja tätä ennen asiaa on selvitetty esitutkintalain mukaisessa esiselvittelyssä. Eri tavoin asiaan liittyvien henkilöiden kuulemisen ja muun taktisen ja teknisen tutkinnan perusteella vankivaatimuksen tekeminen tuli ajankohtaiseksi, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo Keskusrikospoliisista.

Rikosepäily liittyy siihen, onko EIT:lle annettu väärää tietoa Irakin kansalaisesta. EIT:n ratkaistavaksi viedyssä asiassa oli kyse siitä, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut ”Ali” olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen. Kantelun teki miehen tytär, ja EIT antoi langettavan päätöksen Suomelle 14.11.2019.

Langettavassa päätöksessään EIT katsoi, että Suomi oli rikkonut menettelyssä Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 2 ja 3, jotka käsittelevät oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa. EIT kiinnitti päätöksessään erityistä huomiota siihen, että Suomen viranomaiset eivät olleet tehneet tulevaisuuden uhan arviointia asianmukaisesti.

Poliisi epäilee, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että tapetuksi väitetty mies olisi elossa.

Syytteen nostamisen määräpäivä on 30.6.2020 ja syytteen käsittelee Helsingin käräjäoikeus.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit