Eurooppa

Naisten sukuelinten silpominen lisääntyy maahanmuuton myötä

Kuva Fixers / Flickr / CC BY-ND 2.0

Saksassa yli 70 000 naista on joutunut sukuelinten silpomisen uhriksi, ja 17 000 tytöllä on riski joutua barbaarisen toimenpiteen uhriksi. Euroopan parlamentin arvion mukaan EU:n alueella elää noin 500 000 silpomisen uhriksi joutunutta tyttöä ja naista.

Sukuelinten silpomistapausten (FGM, female genital mutilation) määrä kasvaa Saksassa vuosi vuodelta islamilaisista Afrikan ja Aasian maista suuntautuvan maahanmuuton vuoksi, sanoo saksalainen lääkäri Cornelia Strunz. Edellä mainituilla alueilla tyttöjen sukuelinten silpomista esiintyy laajalti.

Strunz työskentelee Desert Flower Center -järjestössä, joka auttaa silpomisen uhreja Berliinissä, Tukholmassa, Pariisissa ja Amsterdamissa. Asiasta kertovan DW:n mukaan hän muun muassa antaa neuvoja tytöille ja naisille, jotka haluavat hakeutua silpomisen aiheuttamien vaurioiden korjausleikkauksiin.

– Monilla naisilla on vaikeuksia virtsata silpomisen jälkeen. Kuukautisten kanssa saattaa olla ongelmia. Joillekin seksi on käytännössä mahdotonta. Saattaa kehittyä fistuloita – epänormaaleja kytköksiä ruumiin osien välissä, Strunz kertoo sukuelinten silpomisen aiheuttamien ongelmien kirjosta.

Naisten sukuelinten silpominen on kiellettyä monissa Euroopan maissa, minkä vuoksi perheet lähettävät tyttärensä kotimaahan brutaalia operaatiota varten.

Silpomisella ei ole minkäänlaisia myönteisiä terveysvaikutuksia ja se vahingoittaa naisia ja tyttöjä monin tavoin niin fyysisesti kuin henkisesti. Terveydellisiin seurauksiin vaikuttavat silpomistyyppi, hygieeniset olot sekä silpomisen tekijä ja tekotapa. Toimenpiteen vaikutukset kestävät pahimmillaan koko loppuelämän.

EU:n alueella elää puoli miljoonaa naista silvottua naista

Erityinen ongelma silpominen on niissä 29 maassa, joissa sitä edelleen tehdään, mutta nykyään myös länsimaissa. Euroopan parlamentin arvion mukaan EU:n alueella elää noin 500 000 silpomisen uhriksi joutunutta tyttöä ja naista, ja vuosittain 180 000 tyttöä ja naista on vaarassa joutua silvotuksi.

Suomessa naisen sukuelinten silpomista ei ainoana Pohjoismaana ole kielletty erillisellä lainsäädännöllä. Silpomiset käsitellään törkeänä pahoinpitelynä.

Kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi eteni lakivaliokunnan käsittelyyn eduskunnan käsittelyn jälkeen syyskuussa 2019.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit