Eurooppa Maahanmuutto

Naisten sukuelinten silpomistapauksia tulee Britanniassa esille jokainen tunti


Brittiläisen National Health Servicen (NHS) tilastoanalyysi paljastaa, että Englannissa tulee esille keskimäärin yksi naisten ympärileikkaustapaus (female genital mutilation, FGM) tunnissa.Vaikka naisten ympärileikkaus – oikeammin naisten sukuelinten silpominen ja tyypillisesti Afrikan ja Lähi-idän kulttuureihin kuuluvana – on ollut laitonta UK:ssa vuodesta 1985 alkaen, lääkintähenkilöstölle tuli ilmi tapauksia keskimäärin 61 minuutin välein huhtikuun 2015 ja toukokuun 2016 välisenä aikana.

Tuona ajanjaksona raportoitiin 8,656 tapausta, joissa naisille tai tytöille suoritettiin sairaaloissa tai yksityislääkäreissä kirurgisia toimenpiteitä johtuen silpomisen aiheuttamista ongelmista. Luvut osoittavat, että täysin uusia naisten ympärileikkaustapauksia tuli esille keskimäärin 92 minuutin välein.

Naisten sukupuolielinten silpominen
Naisen sukupuolielinten silpominen (female genital mutilation, FGM) on tapa, jossa osa naisen ulkoisista sukuelimistä leikataan pois. Silpomisesta käytetään joskus myös nimitystä naisen ympärileikkaus, mutta käsite on harhaanjohtava, koska kyse on häpyhuulten tai häpykielen poistamisesta, eikä siittimen esinahan ympärileikkaamisesta.


Nykyisin käytäntöä esiintyy eri muodoissaan lähinnä Afrikassa, ja jonkin verran myös Lähi-idässä ja Etelä-Aasiassa. Länsimaissa naisten sukuelimien silpominen on yleisesti paheksuttua ja laissa kiellettyä. Suomessa asiasta ei ole erillistä lakia, vaan poliisi tutkii silpomista törkeänä pahoinpitelynä.


Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee naisen sukupuolielinten silpomiseksi ”kaikki menetelmät, joihin sisältyy naisen ulkoisten sukuelinten osittain tai kokonaan poistaminen tai joissa muutoin vahingoitetaan naisen ulkoisia sukuelimiä muista kuin lääketieteellisistä syistä”


Naisten sukuelimiä silvotaan selvästi eniten Afrikassa, jonkin verran myös Lähi-idässä sekä Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa. Silpominen on yleisintä Somaliassa, jossa 97 prosenttia naisista silvotaan. Yli tai lähes 90 prosenttia naisista silvotaan lisäksi Egyptissä, Eritreassa, Malissa, Etiopiassa, Sierra Leonessa ja Sudanissa.


Uudempien tietojen valossa tapa saattaa olla paljon uskottua yleisempi. Aiemmin uskottiin sen keskittyneen lähinnä Afrikkaan, mutta Ruotsissa on havaittu 47 % Iranista, Irakista ja Kurdistanista tulleista tytöistä olevan leikattuja.


Lähde Wikipedia

Luvut julkaistiin juuri ennen kansainvälistä YK:n sponsoroimaa naisten sukuelinten silpomista vastustavaa päivää. YK:n ihmisoikeuspäällikkö, Zeid bin Ra’ad Zeid al-Hussein, ei ole vielä kommentoinut asiaa.

Saudiprinssi on kuitenkin ehtinyt kommentoimaan Yhdysvaltojen aselakia. Hänen mielestään amerikkalaisten perustuslaillisilta oikeuksilta kantaa asetta ”puuttuu järjelliset perusteet”. Joulukuussa hän ehti iskeä presidentti Donald Trumpin ja EU-skeptisen Nigel Faragen kimppuun kutsuen heitä populistisiksi kansankiihottajiksi, joita voi verrata Islamilaisen valtioon (ISIS).

Tilastoanalyysin suorittaneen Plan International UK:n toimitusjohtaja Tanya Barron sanoi, että FGM on ongelma johon tulee puuttua ”Malin ja Sierra Leonen kylistä aina Britannian kouluihin saakka”.

UK:n sisäministeri Amber Rudd jatkoi: ”FGM on kauhistuttava väkivallanteko, josta yhdenkään naisen tai tytön ei koskaan tulisi kärsiä, ja rikolliset jotka noita tekoja suorittavat tulee saattaa oikeuteen.”

FGM:ää koskevia lakeja tiukennettiin UK:ssa vuonna 2003, mutta vielä puuttuu onnistunut oikeudellinen ennakkotapaus. Tähänastisten oikeustoimien epäonnistumista on sanottu ”kansalliseksi skandaaliksi”.

Sarah Champion, opposition valtiosihteeri kertoi Press Associationille: ”Luulen, että vasta kun saamme tuomion aikaan, viesti menee perille selkeästi ja yksinkertaisesti, että tämä on lasten pahoinpitelyä eikä tämä ole hyväksyttävää”.

Rotherhamin vasemmisto on tehnyt kovasti töitä vaientaakseen lasten seksuaalisen hyväksikäytön vastustamisen vaalipiirissään. Rotherhamissa paljastui 16 vuotta jatkunut lasten järjestelmällinen seksuaalinen hyväksikäyttö – enimmäkseen tyttölapsiin kohdistunut – ja tuona aikana 1,400 tyttöä vieteltiin, raiskattiin, paritettiin, enimmäkseen pakistanilaista alkuperää olevien miesten toimesta. Viranomaiset sulkivat tuolloin silmänsä rasismisyytösten pelossa.

Rotherhamin järkyttävän lasten seksuaalisen hyväksikäytön paljastuttua, neiti Champion jätti 300 allekirjoitusta sisältävän aloitteen parlamentille. Aloitteessa vaadittiin valtuuksia ”äärioikeistolaisten” protestien lakkauttamiseen.

Lähinnä pakistanilaismiesten toimesta edelleen tapahtuu nuorten brittiläisten tyttöjen viettelyä, ja uhrit ja hyväksikäytön vastustajat raportoivat viime elokuussa, että Yorkshiren kaupungissa se on saanut lähes teolliset mittasuhteet.

Breitbart

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa