Kolumnit

Näkökulma: Donald Trump asetti Theresa Mayn valinnan eteen

Donald Trump, kuva Coast Guard photo by Petty Officer 2nd Class Patrick Kelley / public domain; Theresa May, kuva Annika Haas / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

USA:n presidentti Donald Trump varoitti Iso-Britannian pääministeri Theresa Maytä. Mayn suunnitelma ”pehmeästä Brexitistä” kaataa USA:n kanssa suunnitellun bilateraalisen kauppasopimuksen. Trump ei ole tyytyväinen Mayn tavasta hoitaa neuvotteluita EU:n kanssa. Trump kehui eronnutta ulkoministeriä Boris Johnsonia tämän toiminnasta kansan tahdon mukaisesti. Lisäksi Trump mainitsi Lontoon pormestarin Sadiq Khanin vastuulliseksi kaupungissa tehtyihin useisiin terrori-iskuihin.

Trump kertoi antaneensa ohjeita Maylle, joka ei ollut kuunnellut häntä ja tästä johtuen Trump uskoo, että USA ei voi neuvotella Iso-Britannian kanssa, vaan hänen hallintonsa joutuu neuvottelemaan koko EU:n kanssa. Trumpin mukaan bilateraalinen sopimus ei ole mahdollinen, jos May pettää kansanäänestyksen tuloksen ja kansalaisten halun erota EU:sta.

Iso-Britannian oppositio nosti torstaina suuren metelin saatuaan kopion 100-sivuisesta ”valkoisesta kirjasta”. Istunto jouduttiin keskeyttämään hetkeksi vastalauseiden takia. Samaan aikaan valtamediassa julkaistiin kilpaileva suunnitelma, joka on tehty Johnsonin kanssa eronneen David Davisin toimesta. Davis ja Johnson erosivat vastalauseena Mayn uudelle suunnitelmalle, joka jättää Iso-Britannian edelleenkin tiukasti Brysselin kanssa yhteen.

Trump korosti illallisella Mayn kanssa maiden pitkään kestäneitä hyviä suhteita ja toivoi, että yhteistyötä voitaisiin jatkaa jatkossakin yhä suuremman ja vakaamman hyvinvoinnin takaamiseksi. Tätä toivetta jäi kuitenkin varjostamaan Mayn väistämätön valintatilanne, johon hän itse on hallitustaan ja maataan ajanut.

Boris Johnson ja David Davis tekivät valintansa.

Mikä tulee olemaan Mayn valinta?

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit