Eurooppa Politiikka

Natsihätätila Dresdeniin

Kuva Pixabay.

Dresdenin kaupunginvaltuusto julisti viime viikolla kaupunkiin ”natsihätätilan”. Päätöstä perusteltiin siten, että äärioikeistolainen toiminta, asenteet, rikokset ja suoranainen väkivalta olisivat lisääntyneet hälyttävästi. Suoraan viitataan kansanliike Pegidan viime vuosien toimintaan. Poliittisesti motivoidusta äärioikeiston väkivallasta on mainittu 60 tapausta viime vuonna, edellisenä 52 tapausta.

Aloitteen julistuksesta teki Die Partei (Puolue) -ryhmän valtuutettu Max Aschenbach. Yhteisesti muotoiltua julistusta kannattivat SPD:n, Linken, vihreiden ja FDP:n ryhmät sekä muutama yksittäinen edustaja. Vastaan olivat CDU:n ja AfD:n sekä Vapaiden äänestäjien ryhmät. Tulos syntyi äänin 39-29.

Julistuksessa puhutaan demokratian ja moniarvoisuuden vastaisista, ihmisvihamielisistä asenteista ja teoista. Dresdenissä tulisi suojella vähemmistöjä ja äärioikeiston väkivallan uhreja. Poliiseja pitäisi saada lisää, eikä edes 200 viranomaisen lisäys olisi riittävä.

Natsihätätila yliampuva?

Aivan kaikki eivät ole innoissaan julistuksesta. Muun muassa ylipormestari Dirk Hilbert (FDP) pitää ”natsihätätilaa” yliampuvana, vaikka oltaisiin suvaitsevaisuuden ja ihmisarvon kannalla. Julistus antaa ulkopuolisille negatiivisen kuvan Dresdenin ja Sachsenin tilanteesta. Tämä voi vaikuttaa hankkeeseen päästä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi v. 2025, sanoi FDP:n edustaja Holger Hase. Dresdenin matkailuyhdistyksen toimitusjohtaja Johannes Lohmeyer sanoo julistuksen olleen ”raskas isku”, joka aiheuttaa yleistä epäluuloa Dresdeniä kohtaan ja laskee kaupungin arvostusta.

Vapaiden äänestäjien taholta arveltiin hätätilatoimien rajoittavan demokraattisia perusoikeuksia. CDU piti julistusta ”symbolipolitiikkana”, minkä ohella kyseessä on kielellinen erehdys. Ulkomaillakin asia huomattiin; esimerkiksi CNN, BBC ja Al-Jazeera kyselivät sanavalinnan ja käsitteen liioittelun oikeutusta.

Onko ”äärioikeisto” väkivaltaisin?

Paikallinen ja yleissaksalainen media on käsitellyt aihetta julistuksen lähtökohdista. Tiedotusvälineistä puuttuu poliittisesti motivoituneen väkivallan koko kuvan tarkastelu. Julkisuudessa esille nostetun 60 väkivaltateon rinnalle ei ole vertailukohdaksi nostettu äärivasemmistolaista tai islamistista väkivaltaa. Koko Saksan mittakaavassa on suojelupoliisin eli Verfassungsschutzin analyysistä käynyt selville, että viimeisten kymmenen vuoden aikana äärivasemmistolaiset ovat olleet väkivaltaisempia kuin äärioikeistolaiset, vieläpä keskinäisessä ”ottelussa”.

Suuntausten rikokset ja väkivalta ovat luonteeltaan kovin erityyppisiä. Äärioikeistolaisten kohdalla rikosten skaalassa yli 60 prosenttia koostuu propagandateoista, kuten esimerkiksi kiellettyjen tunnusten kantaminen. Yleisesti ääriryhmissä vastaava osuus on 40 prosentin luokkaa.

Äärioikeistosta huolestumisen yhteydessä on meilläkin mainittu kansanliike Pegida, joka sai alkunsa juuri Dresdenistä. Median ja poliitikkojen asenne on ollut yksisuuntaisen yleistävä ja tuomitseva. Kuitenkin esimerkiksi viime vuoden Chemnitzin tapahtumissa kuului suojelupoliisin arvion mukaan kansanliikkeen osallistujien suuri enemmistö ”porvarillis-demokraattiseen spektriin”, mutta arviossa harmiteltiin, että ääriainekset olisivat päässeet johtamaan ja muotoilemaan kansanliikkeen tunnuksia.

Sarkasmin tuotetta?

Aloitteen tehnyt kaupunginvaltuutettu, taiteilija Maximilian Aschenbach valittiin kaupunginvaltuustoon toukokuun vaaleissa. Uusi valtuusto aloitti työnsä syyskuussa. Tuolloin Aschenbach oli ideoinut aloitteen ”Ilmastohätätilan” ja ”Natsihätätilan” julistamisesta. Aivan heti ei sitä kelpuutettu. Aschenbachin puolue Die Partei on hupipuolue, sarkastinen poliittinen tekijä, joka kuitenkin Dresdenin kaupunginvaltuustossa on kahden muun valtuutetun ohella vaa´ankielen asemassa.

Lähteet Süddeutsche Zeitung, Dresdner Neueste Nachrichten (1, 2, 3, 4), MDR, BMI

  • 125
    Shares