Eurooppa

Neuvostopanssarien mukana tullut kommunismi poistuu Puolan oikeuslaitoksesta

Andrzej Duda. Kuva Andrzej Hrechorowicz / prezydent.pl

Puolan presidentti Andrzej Duda on nimittänyt Małgorzata Manowskan Puolan korkeimman oikeuden puheenjohtajaksi. Nimityksen toivotaan päättävän kommunismin ajan oikeuslaitoksessa.

Małgorzata Manowska on yksi tuomareista, jotka ovat astuneet virkaansa Laki- ja oikeus -puolueen (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) valtaantulon jälkeen.

Gazeta Polska -lehden päätoimittaja Tomasz Sakiewicz pitää nimitystä tervetulleena. Sakiewiczin mukaan Puolan korkein oikeus on viimeinen kommunistilinnake, joka on ”tuotu Puolaan neuvostopanssarien mukana”.

Vaikka oikeuslaitoksessa on edelleen monia neuvostoaikaisia tuomareita, muutos on nyt joka tapauksessa käynnissä.

Yhtenä esimerkkinä tuomarien kommunistikaartista on Józef Iwulski joka toimiessaan kommunistisessa sotilastuomioistuimessa antoi tuomioita opposition edustajille. Sakiewicz kiittelee presidentti Dudaa siitä, että ”sellaiset tuomarit eivät enää toimi johtavassa asemassa tuomioistuimissa”.

Kun Gazeta Polskan päätoimittajalta kysyttiin, mihin vasta nimitetyn korkeimman oikeuden puheenjohtajan tulisi keskittyä, tämä vastasi, että korkeimman oikeuden poliittinen aktivismi ja pyrkimykset sabotoida Puolan valtion itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta tulee lopettaa.

Päätoimittaja viittasi muun muassa tapauksiin, joissa tuomioistuin on hakenut väliintuloa Euroopan unionin tuomioistuimelta (EUT).

Lähde Niezalezna.

Otsikko korjattu 6.6 klo 23:04
Euroopan tuomioistuin –> Euroopan unionin tuomioistuin 7.6 klo 16:04

  • 185
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset