Kotimaa Politiikka

Neuvottelut afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden paluusta etenivät

Kuvituskuva

Afganistanin hallitus käsittelee Suomen ja Afganistanin välistä palautusyhteistyöpöytäkirjaa lähiaikoina. Neuvottelut jatkuvat sekä kahdenvälisesti että EU:n ja Afganistanin välillä.


Suomalainen virkamiesdelegaatio on neuvotellut alkuviikosta Kabulissa sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin johdolla Afganistanin viranomaisten kanssa afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden paluusta ja palauttamisesta. Neuvotteluissa sovittiin, että maat tehostavat yhteistyötä vapaaehtoisesti Afganistaniin palaavien turvapaikanhakijoiden paluun järjestämisessä.

Suomen tavoitteena on yhteistyöpöytäkirja, joka koskee sekä afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden vapaaehtoista paluuta että kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palauttamista Afganistaniin. Afganistan totesi neuvotteluissa olevansa edelleen sitoutunut vuonna 2013 Suomen ja Afganistanin välillä solmittuun kumppanuussopimukseen ja valmis täyttämään sopimuksen mukaiset velvoitteensa. Kumppanuussopimuksessa todetaan, että maat tekevät läheistä yhteistyötä palautuksissa ja laittoman maahantulon estämisessä.

Keskusteluissa afgaaniviranomaisten kanssa korostui se, että vaikean talous- ja turvallisuustilanteensa vuoksi Afganistan toivoo nuorten palaavan jälleenrakentamaan kotimaansa tulevaisuutta.

Afganistanilaiset jättivät Suomessa vuonna 2015 irakilaisten jälkeen toiseksi eniten turvapaikkahakemuksia (5 214). Kuluvan vuoden aikana Afganistanin kansalaiset ovat olleet suurin turvapaikanhakijaryhmä (522 henkilöä 19.4. mennessä).

Asiasta uutisoi Valtioneuvosto

Toimitus
4.5.2016
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa