Videot

Niko Kauko EU-projektista: ”Itsenäisyys on joka päivä uhattuna, ja kun olemme sen menettäneet, meidän tulee tehdä työtä sen takaisin saamiseksi”

EU-komission rakennus. Kuva Pxfuel.

Perussuomalainen Niko Kauko puhuu uudessa podcastissaan suvereniteetista. Mitä eroa on sillä, että suuri maa luovuttaa pois valtiollista itsemääräämisoikeuttaan EU-hankkeelle verrattuna siihen, että pieni maa kuten Suomi tekee saman?

Euroopan unionin kannattajat ja valtamedia ajavat jatkuvasti näkökulmaa, että Euroopan maat ovat kaikki ”samassa veneessä”: kaikkien tulee antaa pois itsemääräämisoikeutensa EU-projektille, liittovaltiolle.

– Tämä ja moni muukin asia, mitä meille yritetään opettaa, on väärin, Kauko toteaa podcastinsa ensimmäisessä jaksossa ”Suvereniteetista”.

On suuri ero, kun suuri maa luovuttaa pois suvereniteettiaan verrattuna siihen, kun pieni maa tekee saman. Kun pieni maa luovuttaa päätösvallan EU-hankkeelle, takaisin saadaan vain mitättömän pieni siivu koko unionin päätösvaltaa.

– Kun Suomi on luovuttanut itsemääräämisoikeutensa, kun kaikki sen tärkeimmät asiat on annettu Euroopan unionille – oma lainsäädäntö, oma valuutta, oma itsenäinen ulkopolitiikka – olemme luovuttaneet pois oman päätösvaltamme näihin ratkaiseviin asioihin ja takaisin emme käytännössä ole saaneet juuri mitään.

Suurten valtioiden kohdalla tilanne on toinen. Kun vaikkapa Saksa ja Ranska ovat luovuttaneet itsemääräämisoikeuttaan liittovaltiohankkeelle, niiden reaalisesti menettämä suvereniteetti on huomattavasti pienempi, mutta ne pääsevät samalla päättämään muiden valtioiden asioista. Juuri tämän vuoksi suuret valtiot – entiset siirtomaavallat – ajavat liittovaltiohanketta.

– Ne hyötyvät siitä ja pääsevät niskan päälle ja siitä on niille suurta valtapoliittista etua.

Kun pieni maa luovuttaa suvereniteettiaan pois, sen on paljon vaikeampi hankkia sitä takaisin kuin suuren valtion, jolle itsemääräämisoikeuden siirtäminen takaisin ”on ilmoitusluontoinen asia”.

Itsenäisyys onkin asia, mitä pitää suojella ja varjella silloinkin kun tuntuu, että se ei ole uhattuna, sillä itsenäisyys on aina uhattuna

– Ja nyt kun me olemme sen menettäneet, meidän tulee tehdä työtä sen takaisin saamiseksi.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit