Eurooppa Rikos

Nordrhein-Westfalenin poliisi alkaa julkaisemaan rikollisten kansallisuudet

Kuvituskuva. Kuva Keith Allison / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Saksalaisen Nordrhein-Westfalenin (NRW) poliisi julkaisee nyt kaikkien rikollisten kansallisuudet. Media tekee kuitenkin kansallisuuksien julkaisupäätökset itsenäisesti. Asia on siirtolaisvirran runtelemassa Saksassa arka asia.

DW kertoo osavaltion sisäministerin ilmoittaneen asiasta Düsseldorfissa maanantaina. Poliisin kommunikaatioon liittyvää ohjeistusta muokataan parhaillaan.

Rikollisen kansallisuuden paljastaminen vaihtelee osavaltiosta toiseen Saksassa. Useissa osavaltioissa kansallisuus tuodaan esille vain jos se liittyy jotenkin tehtyyn rikokseen.

NRW:n sisäministeri Herbert Reul sanoo, että uudistuksella pyritään parempaan läpinäkyvyyteen. Saksan poliisia on syytetty rikoksiin syyllistyneiden kansallisuuksien pimittämisestä sen jälkeen, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel avasi maan rajat kolmansien maiden siirtolaisvirralle vuonna 2015. Saksaan tuli tuolloin yli miljoona siirtolaista.

Saksassa maahanmuuttajat tekevät 770 rikosta päivässä. Rikostilaston 10 kärjessä on pääasiassa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan lähtömaita: Syyria, Afganistan, Irak, Marokko, Algeria, Albania, Iran, Serbia, Nigeria sekä Somalia.

Vaikka poliisi julkaiseekin tulevaisuudessa rikollisten kansallisuudet, media tekee omat päätöksensä. Kansallisuus julkistetaan yleensä vakavien rikosten yhteydessä. Saksan journalistiliiton (Deutsche Presse Agentur, DPA) tiedottajan mukaan poliisin uusi tiedotuslinja on hyvä, mutta julkaisupäätökset tehdään toimituksissa.

  • 1.4K
    Shares