Eurooppa Maahanmuutto

Norja aikoo lisätä pakolaisena maassa olevien somalien kotiuttamisia

Norja haluaa kiihdyttää somalialaisten pakolaisten kotiuttamisia Somalian turvallisuustilanteen parannuttua viime aikoina.

Norjan maahanmuuttovirasto (UDI) harkitsee poistavansa pakolaisstatuksen ja oleskeluluvan osalta maassa oleskelevilta somaleilta, joille on myönnetty väliaikaiset oleskeluluvat, kertoi norjalainen Nettavisen heinäkuun puolessa välissä.

UDI:n mukaan tämän mahdollistaa Somalian ja erityisesti Mogadishun parantunut turvallisuustilanne.

Norjan turvapaikanhakijoiden etujärjestön (NOAS) neuvonantaja Jon Ole Martinsen uskoo, että Somalian turvallisuustilanne ei ole riittävän hyvä ainakaan Keski- ja Etelä-Somaliassa.

Lomalle Somaliaan

Somalit lomailevat usein kotimaassaan, juurikin parantuneen turvallisuustilanteen ansiosta. Somalit ovat myös lähettäneet lapsiaan kotimaahan koraanikouluihin.

Suurella osalla Norjassa asuvista ja kotimaassaan lomailevista somaleista riskiä turvapaikan menettämiseen ei ole, sillä suurella osalla on jo pysyvä oleskelulupa.

Pakolaisten etujärjestö NOAS:n Martinsen ei näe somalien lomailussa kotimaassaan mitään erikoista.

– On luonnollista, että perheenjäseniään kotimaahan jättäneet pakolaiset haluavat vierailla perheenjäsentensä luona kotimaassaan, hän toteaa ja muistuttaa, että on eri asia lomailla kotimaassaan kuin asua siellä pysyvästi.

Pakolaisille ei lainkaan pysyviä oleskelulupia?

Norjalainen poliittinen kenttä suhtautuu ristiriitaisesti pakolaisten oleskelulupiin.

– Jos haluamme säilyttää sukupolvien aikana rakentamamme hyvinvointiyhteiskunnan ja arvot, paljon pitää tiukentaa. Norjan pitää lopettaa kiintiöpakolaisten vastaanottaminen, ja pääsääntöisesti pakolaisille ei tule myöntää lainkaan pysyviä oleskelulupia, oikeistoliberaalin Edistyspuolueen (FRPS) maahanmuuttopoliittinen tiedottaja Jon Engen-Helgheim sanoo.

Norjan sosialistisen vasemmistopuolueen (SV) maahanmuuttoasioiden tiedottaja Karin Andersen näkee kotiuttamisuhan heikentävän pakolaisten integraatiota norjalaiseen yhteiskuntaan.

Konservatiivisen Høyre-puolueen (H) maahanmuuttopoliittinen tiedottaja Ove Trellevik kertoo, että väliaikaiset oleskeluluvat sallisivat useampien auttamisen ja avun suuntaamisen niille, jotka sitä todella tarvitsevat.

Norjassa noin 28 000 somalia

Norjaan on vuoden 1990 jälkeen saapunut yli 28 000 somalia. UDI:n tilastojen mukaan Norjan vastaanottokeskuksissa oli tämän vuoden kesäkuussa 131 somalialaista turvapaikanhakijaa.

Nykyään Norjassa lähinnä sukupuolielinten silpomisen uhkaamaksi joutuvat somalinaiset ja -tytöt saavat pakolaisstatuksen. Mahdollisuus turvapaikkaan on myös vainotuilla hallituksen virkamiehillä ja toimittajilla.

Norjassa somalit ovat huonoiten työllistynyt väestöryhmä: vain 41,3 prosenttia somaleista tekee Norjassa töitä.

Norjan hallitus arvioi jo vuosi sitten lähettävänsä 1 600 somalia takaisin kotimaahansa. Hallituksen arvion mukaan somalit eivät enää tarvitse turvaa kaukana pohjoisessa vaan voivat palata turvalliseksi luokiteltuun Somaliaan.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa