Eurooppa Politiikka

Norjan työväenpuolueen varapuheenjohtaja syrjään ahdistelun vuoksi

Trond Giske. Kuva Johannes Jansson / Wikimedia Commons / CC BY 2.5 DK
Norjan oppositiossa oleva työväenpuolue on ahdistelusyytöksistä johtuen siirtänyt varapuheenjohtajansa Trond Gisken syrjään

Giskeä syytetään naispuolisten kollegojensa seksuaalisesta häirinnästä.

21. joulukuuta Giske pyysi anteeksi käyttäytymistään, kun tiedot hänen aikaisemmasta sopimattomasta käytöksestään naiskollegojaan kohtaan työväenpuolueen tapahtumissa alkoivat vahvistua.

Seuraavana iltana Giske otti vapaata varapuheenjohtajuudesta vedoten terveydellisiin syihin.

Kiistely tapauksesta on kuitenkin pysytellyt Norjan tiedotusvälineiden otsikoissa edelleen. Maanantai-iltana tilanne näytti kiihtyneen, kun puolueen johtaja Jonas Gahr Støre ilmoitti lehdistötilaisuudessa, ettei Gisken hyllytyksen päättymiselle ole määritelty loppumisaikaa.

”Ottaen huomioon puolueen vaativan tilanteen sekä tapauksen luonteen, Giske ja minä olemme sopineet, että hänet vapautetaan varapuheenjohtajan tehtävästään määräämättömäksi ajaksi”, Støre totesi lausunnossaan.

Facebookissa lähettämässään viestissä Giske myönsi tilanteensa kestämättömäksi.

”Olen tänään [maanantaina] informoinut puolueen johtajaa Jonas Gahr Størea ja puoluesihteeri Kjersti Stensengiä, että katson nykytilanteessa mahdottomaksi hoitaa hyvin tehtävääni työväenpuolueen varapuheenjohtajana”, Giske kirjoitti .

Viestissään hän toisti anteeksipyyntönsä, jossa pahoitteli ”aikaisemman käyttäytymisen vuoksi altistaneensa muita ihmisiä epämukavuudelle ja ongelmille”.

Hän kirjoitti myös, että jotkut häneen kohdistetut syytökset olivat ”perusteettomia” ja ”vääriä syytöksiä”, ja että hänen näkemyksensä tapahtumista olisi kuultava myös.

Jeg har i dag meddelt partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng at slik situasjonen er, ser jeg det…

Publié par Trond Giske sur lundi 1 Janvier 2018

Työväenpuolueen johtajien ja oikeusasiantuntijoiden kokouksen jälkeen tiistaina Støre kertoi luottavansa kaikkiin puolueen tapauksesta saamiin sisäisiin raportteihin sekä irtisanoutui Gisken Facebook-lausunnosta.

”Luotamme raportteihin”, Støre kertoi NRK:n mukaan.

”En hyväksy Trond Gisken eilisen [maanantai] Facebook-viestin sanavalintoja, koska se saattaa antaa vaikutelman, että raportteihin suhtaudutaan epäilevästi. Haluan korostaa, että mikään saamistani raporteista ei sisällä vääriä väitteitä”, Støre kertoi NRK:lle.

Støre kertoi myös, ettei päätöstä Gisken tulevaisuudesta ole vielä tehty.

”Päätöksestä vastuu kuuluu minulle. Puolueen johto tulee tukemaan päätöstäni”, Støre kertoi NRK:lle.

Puolueen työympäristöä on aiemmin kuvattu ”erittäin huonoksi”, kertoo uutistoimisto NTB.

The Local 3.1.2018

  • 7
    Shares