Eurooppa Rikos

Norjassa kirkon tuhopoltto oli kosto koraanin polttamisesta

Dombåsin kirkko. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Norjan yleisradioyhtiö NRK ja paikalliset mediat ovat kertoneet epäillyn olevan parikymppinen mies. Eräs media kertoo lisäksi miehen nimen viittaavan Lähi-itään tai Afrikkaan.

Yksi henkilö on pidätetty Dombåsin kirkon tuhopoltosta ja Selin kirkon tuhopolton yrityksestä, kertoo NRK. Pidätetty on tunnustanut molemmat rikokset.

Oikeuden mukaan tuhopoltot olivat kosto koraanin polttamisesta Norjassa viime vuonna. Mies todetaan myös henkiseltä tilaltaan epävakaaksi.

– Hän sanoi olleensa hyvin vihainen ja ärsyyntynyt, koska norjalainen mies poltti koraanin eikä poliisi tehnyt asialle mitään, Hedmarkenin käräjäoikeus toteaa.

Media on tarkempia yksityiskohtia kertomatta todennut miehen olevan parikymppinen, mutta Document-julkaisun mukaan miehen nimi viittaa Lähi-itään tai Afrikkaan.

Toisen maailmansodan kynnyksellä vuonna 1939 valmistunut Dombåsin kirkko sytytettiin tuleen 20. helmikuuta, ja kirkko vaurioitui palossa pahoin. Poliisin epäilykset heräsivät, kun myös Sein kirkko yritettiin polttaa 20. maaliskuuta.

Kaksi henkilöä pidätettiin epäiltyinä tapahtumista, mutta toinen päästettiin vapaalle jalalle kuulustelujen jälkeen.

”Muslimit eivät ymmärrä demokratiaa”

Miestä ärsyttänyt koraanin polttaminen tapahtui marraskuussa 2019, jolloin norjalainen islamkriittinen ryhmä SIAN, ”Stop islamisation of Norway”, järjesti mielenilmauksen Kristiansandissa. Ryhmä poltti mielenilmauksen aikana koraanin ja heitti kaksi koraania roskakoriin.

Norjan oikeusministeri ei tuominnut koraanin polttamista.

– Islam ei ole yksilö tai ryhmä. Se on uskonto, ja uskontoa kohtaan osoitetulle kritiikille täytyy olla tilaa kuten myös niille, jotka eivät pidä siitä ja osoittavat sen. Sellaista on sananvapaus, oikeusministeri Jøran Kallmyr Edistyspuolueesta sanoi.

Muslimimaailma kuitenkin tuomitsi koraanin polttamisen, jota ”ei voi puolustella sananvapaudella”. Norjan oikeusministeri ei hyväksynyt muslimimaailman kritiikkiä. Oikeusministeri Kallmyrin mukaan muslimit eivät ymmärrä demokratiaa.

– He eivät ole tottuneita sananvapauteen, emmekä voi sallia sananvapauttamme rajoitettavan sen vuoksi, että tietyt tahot maailmalla eivät halua sallia meille vapaata yhteiskuntaa. Meidän täytyy puolustaa demokratiaa riippumatta siitä, millaisia reaktioita se herättää, oikeusministeri Kallmyr muistutti.

  • 950
    Shares
Tagit

Liity kannattajajäseneksi