Eurooppa Politiikka

Normandia-ryhmä ratkoo Pariisissa Ukrainan konfliktia

Kuva Wikimedia Commons.

Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan muodostama Normandia-ryhmä tapaa huippukokouksen merkeissä Pariisissa 9. joulukuuta. Kokous on tullut mahdolliseksi, kun Itä-Ukrainassa on saatu alulle Steinmeier-formulana tunnettu rauhanprosessi. Ukrainan armeijan ja kapinallisalueiden joukkoja ja aseistusta on vetäytetty sovitulla tavalla. On ryhdytty myös miinojen raivaukseen rintamalinjalla.

Ukrainan ja Ranskan presidentit ovat vahvistaneet kokouksen ajankohdan. Pariisissa ollaan presidentinkanslian tiedotteen mukaan toiveikkaita mittavasta edistyksestä, jonka eteen on toimittu usean kuukauden ajan. Rauhanprosessi sai uutta vauhtia Ukrainan uuden presidentin valinnasta viime keväänä. Jo vuosia sitten Saksan nykyisen presidentin Frank-Walter Steinmeierin hahmottelema rauhan tiekartta käsittää asteittaisia samanaikaisia toimenpiteitä, joiden tuloksena Ukrainan itäraja on palautettu maan valvontaan, alueella (mahdollisesti koko maassa vuonna 2020) pidetty paikallisvaalit, Donbassin alueille säädetty määräaikainen erityisasema ja vihollisuuksiin osallistuneet armahdettu.

Itäisen Ukrainan infrastruktuurin, rakennusten ym. vaurioiden korjaamiseksi ja jälleenrakennuksen sekä taloudellisen kehityksen vauhdittamiseksi on jo ryhdytty toimenpiteisiin. Tätä osoittavat esimerkiksi Zelenskin määräämät tie- ja siltahankkeet sekä Mariupolin talouskonferenssi lokakuun lopulla. Keskeinen vaikuttaja tapahtuneessa kehityksessä on monimiljardööri, alun perin Donbassin alueen teollisuusmagnaatti Rinat Ahmetov, Zelenskin liittolainen, joka kriisin alusta alkaen on pyrkinyt etsimään sovinnollista ratkaisua.

Rauhanpyrkimyksen tuloksena on luvassa niin ikään Venäjän ja Ukrainan välien normalisoituminen, myös kaupankäynnin ja taloudellisten suhteiden palautuminen. Neuvottelut uudesta maakaasun kauttakulkusopimuksesta sekä Venäjän ja Ukrainan keskinäisen maakaasusopimuksen palauttamisesta ovat olleet käynnissä koko syksyn EU:n välityksellä. Ukraina on uudestaan aloittanut sähköntuonnin Venäjältä.

Edellinen huippukokous pidettiin lokakuussa 2016 Berliinissä. Ensimmäisen kerran kokousta pidettiin Normandian maihinnousun 70-vuotispäivänä 6.6.2014. Jo saman vuoden lokakuussa neuvoteltiin Milanossa Aasia-Eurooppa -tapahtumassa. Helmikuussa 2015 sovittiin Valko-Venäjän pääkaupungissa Minsk II -sopimus, jonka yhteydessä silloinen ulkoministeri Steinmeier esitti tiekarttasuunnitelmansa. Lokakuussa 2015 valtionjohtajat tapasivat Pariisissa.

Lähteet Interfax (1, 2), FAZ, Atlantic Council

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit