Eurooppa

Nuoret ruotsalaiset yleisurheilijat saavat itse valita sukupuolensa kilpailuissa

Kuva Shutterstock.

Ruotsin yleisurheiluliitto on laatinut uuden inkluusiopolitiikan, jonka mukaan nuoret transsukupuoliset ihmiset voivat valita, millä sukupuolella he kilpailevat.

Uusi käytäntö helpottaa alle 18-vuotiaita valitsemaan omalle sukupuolelle sopivan sarjan.

– Riippumatta siitä, mihin sukupuoleen olet syntynyt, voit kilpailla tyttöjen tai poikien sarjassa, siinä johon tunnet kuuluvasi, kertoo Ruotsin yleisurheiluliiton osastopäällikkö Hillevi Thor.

– Jos olet alle 18-vuotias transhenkilö, voit kokemuksesi perusteella valita sarjan, johon haluat osallistua. Yhteiskunta ei aina ole sopeutunut transsukupuolisten ihmisten todellisuuteen, ja tämä on osa muutosta, jolla pyritään tuomaan yleisurheilu mahdollisimman helposti kaikkien ulottuville. Haluamme, että jokainen voi sukupuoli-identiteettinsä mukaisesti osallistua yleisurheiluun, Thor sanoo.

Halukkaille liitto voi antaa kilpailutodistuksen, jonka avulla henkilö voi kilpailla tietyssä sarjassa.

Nyheter Idag kysyi Hillevi Thorilta, voiko olla ongelma, kun biologiset pojat kilpailevat tyttöjen sarjassa ja saattavat saada siitä fyysistä etua.

Thorin mukaan eräät kilpailumuodot voivat olla inklusiivisempia kuin toiset, ja ainahan voi kilpailla myös itsensä kanssa.

– Tarkoituksena ei ole sanoa, että tämä olisi maailman yksinkertaisin kysymys, mutta se ei ole myöskään maailman yksinkertaisin kysymys näille henkilöille, jotka elävät siinä tilanteessa.

Thor myös muistuttaa, että kyse ei ole kovin suuresta määrästä yleisurheilijoita.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit