Kotimaa Politiikka

Ohjaako talousahdinko julkisesti rahoitettua sisäilmatutkimusta?

Lungs keuhkot
Kuva Pixabay.

Kansanedustaja Lulu Ranne (ps.) paheksuu voimakkaasti julkisrahoitteisten laitosten suhtautumista sisäilmasta sairastuneisiin.

Ranteen mukaan väitteissä, että huonosta sisäilmasta kärsivien ongelma on lähinnä korvien välissä, ei sinänsä ole uutta, mutta syyttäjänä on yleensä ollut rakennuksen omistajaa lähellä oleva taho. Nyt julkisesti rahoitetut Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos THL ja Työterveyslaitos TTL ovat liittyneet vähättelemään infektiokierteessä ja työkyvyttömyydessä eläviä ihmisiä.

Sisäilmasta sairastutaan huolestuneisuuden vuoksi?

THL on jo aikaisemminkin julkaissut väitteitä, että suomalaisten käsitykset sisäilmaongelmista ovat liioiteltuja. Tänään 21.2.2020 Yle uutisoi THL:n ja TTL:n voimakkaasti esiin tuomasta ”huoliteoriasta”, jonka mukaan sisäilmaoireet tuottaa huoli sisäilmaongelmista.

– Vakavaksi asian tekee se, ettei tällaisen huoliteorian tueksi ole minkäänlaista tutkimustietoa, Ranne toteaa.

TTL:n ylilääkäri Markku Sainio on Ylen mukaan vuosien ajan tarjonnut sisäilmasta sairastuneiden hoitokeinoksi DNRS-menetelmää. DNRS on hierojana työskennelleen kanadalaisen Annie Hopperin kehittämä kaupallinen, huolireaktion poistamiseen tarkoitettu itsehoitomenetelmä.

Vuonna 2017 Sainio puhui metodin huikeasta tehosta.

– Sillä paranee ihmiset ihan totaalisesti, Sainio sanoi Valtiokonttorin sisäilmaseminaarissa.

Oulun poliisilaitoksella laajan home- ja sisäilmaongelmista johtuneen remontin aikana töissä olleista ja astmaan sairastuneista kukaan ei ole parantunut sairaudestaan. Remontin aikana uusia astmoja ilmeni 11-kertaisesti tavalliseen määrään verrattuna.

Ohjaako miljardien sisäilmavelka julkisrahoitteisia terveysauktoriteetteja?

Ranne toteaa, että kaikki tietävät millaisissa vaikeuksissa julkinen talous ja etenkin kuntatalous ovat. Kymmenet tuhannet lapset ja työntekijät altistuvat päivittäin sisäilmaongelmaisissa päiväkodeissa, kouluissa, sote-rakennuksissa ja virastoissa. Korjausvelka lasketaan miljardeissa.

Ranne päätteleekin, että THL:n ja TTL:n uusissa ulostuloissa on kyse tämän miljardipommin purkamisesta sairastuneiden kustannuksella.

Vastuu terveyshaitoista ja vahingoista on selvä mutta ei toteudu

Kunnissa ja valtiolla tiedetään, että ihmisille aiheutuu todellisia ja usein lopullisia terveyshaittoja. Maankäyttö- ja rakennuslaki velvoittaa rakennusten omistajia pitämään ne jatkuvasti terveellisinä ja turvallisina. Terveyshaittoja aiheuttavien rakennusten omistajia ei vain saada kunnolliseen korvausvastuuseen, koska jokainen sairastunut joutuisi käymään vahingonkorvaustaistelun yksin. Tällaiseen ei sairastuneilla ole voimia tai varoja.

Ryhmäkanneoikeus laajennettava sisäilmaongelmiin

Lulu Ranteen mukaan ongelman yksi mahdollinen osaratkaisu on ryhmäkanneoikeuden laajentaminen sisäilmaongelmiin sovellettavaksi. Hän on jättämässä tätä tarkoittavan lakialoitteen eduskunnassa lähiaikoina.

– Jo riski kunnollisesta vahingonkorvausvastuusta saanee esimerkiksi kuntapäättäjien jakamattoman huomion. Tärkeintä on saada oikeutta kärsineille, ja sisäilmaongelmat vihdoinkin hallintaan, Ranne päättää.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa