Eurooppa Politiikka

Oikeistopopulismi vetää naisia puoleensa Euroopassa

Kuva muokattu Jasper Goslicki / Wikimedia COmmons / CC BY-SA 3.0
Friedrich-Ebert-Stiftung:in tekemästä tutkimuksesta käy ilmi, että oikeistopopulistiset puolueet vetävät yhä enemmän naisia puoleensa. Tämä tutkimustulos murtaa Euroopassa vallitsevan yleisen käsityksen, että oikeistopopulistiset puolueet ovat vihaisten miesten puolueita. Tutkimus kertoo myös, että naisten asenne on usein huomattavasti radikaalimpi kuin miesten.

Suurin osa suuresta yleisöstä on muodostanut mielipiteensä oikeistopopulistisista puolueista heille median kautta välitetystä tiedosta. Valtamedian välittämä tieto kertoo uudelleen ja uudelleen oikestopopulististen puolueiden olevan vihaisten miesten kerhoja.

Saksan CDU-puoluetta lähellä oleva Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) on tutkinut oikeistopopulistisien liikkeiden sukupuolijakautumaa ja tullut siihen tulokseen, että liikkeiden vetovoima kohdistuu tällä hetkellä juuri naisiin ja tätä kautta sukupuolijakauma korjautuu vauhdilla.

FES tutki useita oikestopopulistisia liikkeitä, puoluetta ja näiden äänestäjiä koko Euroopan alueella. Tutkimuksen kohteena oli äänestäjiä Saksasta, Ranskasta, Puolasta, Ruotsista ja Unkarista.

Naiset aktivoituvat ympäri Eurooppaa

Kaikissa tutkimuksen kohteissa tulos näyttää toteen selvän nousun naisten osuudessa oikeistopopulistisissa liikkeissä. Itä-Saksassa vuonna 2017 AfD-puoluetta äänesti jo 17 prosenttia kaikista äänestysoikeuden omaavista naisista. Länsi-Saksan puolella vastaava luku oli 8 prosenttia.

Puolassa oikeistopopulistista PiS-puoluetta vuoden 2015 vaaleissa äänesti useampi nainen kuin mies.

Mikä houkuttelee naisia?

Tutkimuksessa mukana ollut Elisa Gutsche kertoo, että puolueiden ja liikkeiden agendalla on turvallisuus ja perhe, jotka vetoavat naisiin. – Puolueet lupaavat nostaa lapsilisiä ja lupaavat tukea perheitä muutenkin, sanoo Gutsche.

Puolan PiS-puolue on aloittanut Family 500+ – ohjelman, joka lupaa kahden lapsen perheelle noin 120 euron lapsilisän kunnes lapset täyttävät 18 vuotta.

AfD-puolue Saksassa aloitti ”Tervetuloakulttuuri lapsille” –kampanjan vastapainona vallassa olevien puolueiden ”welcome culture”-ohjelmalle, joka suuntautuu pakolaisten vastaanottoon.

Näillä lupauksilla on ollut myötävaikutuksensa, mutta suurimpana vaikuttajana tutkijat näkevät pelon lisääntyvästä turvattomuudesta ja hyvinvointiyhteiskunnan tarkoituksellisen alasajon.

Naisilla vahvoja muukalaisvastaisia pelkoja

Tutkimuksen mukaan naiset pelkäävät miehiä enemmän vierasmaalaisia ja islamia.

– Tämä löydös yllätti meidät, kertoo Gutsche. Tutkimuksen mukaan naiset kohtaavat jatkuvasti patriarkaalisen yhteiskunnan varjopuolia ja heidän työstään maksetun matalan palkan takia vuoksi he ovat useimmin uhattuna vanhuuden köyhyydellä, kertoo Gutsche.

Lähteet: FES-tutkimus, DW

  • 233
    Shares