Kotimaa

Oikeuskansleri suositti jo viime syksynä ulkomaalaisille maahan saapuville negatiivista koronatestiä – hallitus ei lämmennyt

Kuvituskuva. Kuva Mehr News Agency / CC BY 4.0

Hallitus valmistelee lakimuutosta, jonka mukaan koronaviruksen testaus Suomen rajoilla tulisi käytännössä pakolliseksi. Oikeuskansleri suositti lakimuutosta jo marraskuussa 2020, mutta hallitus ei tuolloin pitänyt asiaa tarpeellisena.

Iltasanomat kertoo, että ”Suomi on poikennut useimmista muista EU-maista siinä, ettei se ole edellyttänyt maahan tulevilta todistusta negatiivisesta koronatestistä”. Siitä huolimatta pääministeri Sanna Marin (sd.) on kutsunut Suomen rajakontrollia Euroopan tiukimmaksi.

Helsingin Sanomien mukaan oikeuskansleri suositti jo marraskuussa 2020 lakimuutosta, jonka nojalla ulkomaiden kansalaisilta olisi voitu vaatia negatiivinen koronatesti maahan pääsemiseksi. Suosituksen tavoitteena oli estää koronaviruksen leviäminen Suomeen ulkomaalaisten mukana.

Vaikka hallitus antoikin myöhemmin eduskunnalle esityksen muun muassa joukkotestauksista, esityksestä oli jätetty pois vaatimus negatiivisesta koronatestistä.

Tammikuussa 2021 pääministeri Marin väitti, että jarruksi olisi osoittautunut eduskunta, joka olisi nähnyt testitodistuksessa perustuslaillisia ongelmia. Hallitukselle sen sijaan vaatimus negatiivisesta koronatestistä olisi Marinin mukaan käynyt.

HS:n mukaan oikeustieteilijät ovat kuitenkin arvioineet, että vaatimus negatiivisesta koronavirustestistä olisi ollut mahdollista säätää. Samaan tulokseen päätyi perustuslakivaliokunta jo lokakuussa 2020.

Vasta tammi-helmikuun vaihteessa 2021 perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi hallituksen valmistelevan muutosta tartuntatautilakiin koronaviruksen torjumiseksi. Ylen mukaan koronaviruksen testaus Suomen rajoilla haluttiin nyt käytännössä pakolliseksi.

Lähteet HS, Yle, IS.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit