Kotimaa Rikos

Oikeusministeriö päätti luovutuksesta – Suomessa oleillutta ”Marmariksen moottoripyöräraiskaajaa” odottaa Turkissa yli 13 vuoden vankeus

Hamza Keskin. Kuva Millyet.

13 vuotta sitten Turkissa Marmariksessa ”moottoripyöräraiskaajana” tunnettu mies vei yksinäisiä naisia vuorille raiskattavaksi. Mies sai vuonna 2012 Turkissa lähes 20 vuoden vankeustuomion seksuaalirikoksista, minkä jälkeen tuomittu katosi, vain putkahtaakseen yllättäen esiin Suomessa keväällä 2020. Nyt raiskaaja on päätetty luovuttaa Turkkiin kärsimään jäljellä olevaa yli 13 vuoden vankeusrangaistusta.

Tuolloin 36-vuotias kokki Hamza Keskin pidätettiin heinäkuussa 2008, kun viimeinen hänen neljästä uhristaan antoi tarkan kuvauksen raiskaajasta.

Pidätystä seurasi oikeudenkäyntien sarja Turkissa.

Keskin kiisti rikokset ja väitti, että hänen entinen vaimonsa oli lavastanut hänet syylliseksi. Vaimon mukaan Keskin oli tunnustanut tälle seksuaalirikokset ja sanonut poliiseja tyhmiksi.

Sitten vuonna 2012 miehen jäljet katosivat.

Kuva Take A Break.
Marmariksen moottoripyöräraiskaaja löytyi Suomesta

Yllättäen Hamza Keskin mainittiin keväällä 2020 Lapin käräjäoikeuden tuomiossa. Vuonna 1972 syntynyt Hamza Keskin tuomittiin Lapin käräjäoikeudessa 10 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen raiskauksen yrityksestä. Myös tällä kertaa Keskin syytti entistä vaimoaan lavastamisesta.

Huhtikuussa 2020 Turkin viranomaiset pyysivät Suomelta viranomaisten haaviin tarttuneen Keskinin luovuttamista rangaistuksen täytäntöönpanoa varten.

Keskinin vankeustuomio Turkissa osoittautui erittäin pitkäksi. Muglan tuomioistun oli 25.4.2012 tuominnut Hamza Keskinin kolmeen eri asianomistajaan kohdistuneista lapseen kohdistuneesta tahallisesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, tahallisesta raiskauksesta ja henkilön vapauden riistosta yhteensä 19 vuoden ja 37 kuukauden [kuukaudet on kerrottu juuri näin oikeusministeriön ja korkeimman oikeuden asiakirjoissa] vankeusrangaistukseen, josta täytäntöön pantavaksi tuli 13 vuotta 4 kuukautta ja 25 päivää.

Tuomion mukaan rikokset oli tehty 8.7.2008, 20.7.2008 ja 24.7.2008.

Keskin otettiin Oulussa säilöön 28.4.2020, ja mies on siitä alkaen odottanut luovutusta koskevaa päätöstä säilössä.

Hamza Keskin Turkissa. Kuva Millyet.
Luovutukselle ei esteitä

Oikeusministeriö pyysi 26.6.2020 korkeimmalta oikeudelta lausuntoa Keskinin luovuttamisen edellytyksistä.

Korkein oikeus 8.7.2020 pyysi oikeusministeriötä hankkimaan Turkin viranomaisilta lisäselvityksen siitä, mihin vankilaan Keskin ollaan sijoittamassa ja täyttävätkö sijoitusvankilan olosuhteet Euroopan ihmisoikeussopimuksen asettamat vaatimukset.

Oikeusministeriö 19.10.2020 toimitti korkeimmalle oikeudelle Turkista saapuneen lisäselvityksen rangaistuslaitoksesta.

Korkein oikeus totesi 2.2.2021 luovutusta koskevassa päätöksessään, että Turkin viranomaisten toimittamien tietojen mukaan Yalvaçin vankilan yhteisselleissä vankien käytössä oleva henkilökohtainen tila ja myös yksilösellien koko ylittävät Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen vahvistamat minimitilavaatimukset. Vankeusolosuhteet eivät muutenkaan ole epäinhimilliset eikä vankimäärä 400 henkilölle tarkoitetussa Yalvaçin vankilassa ole liian suuri.

Korkein oikeus katsoi, että Keskiniä odottavat vankilaolosuhteet eivät muodostu esteeksi Keskinin luovuttamiselle, kuten ei myöskään luovuttamislaki.

Rovaniemen hovioikeudessa kesken ollut raiskauksen yritystä koskevan tuomion valitusasia olisi saattanut estää luovutuksen, mutta hovioikeus 19.2.2021 hylkäsi Keskinin valituksen

Integroitunut suomalaiseen yhteiskuntaan

Keskin vastusti luovuttamista. Hän kertoi lausumassaan tulleensa Suomeen vuonna 2012, integroituneensa suomalaiseen yhteiskuntaan ja asuvansa täällä nykyään pysyvästi. Hän perusteli asiaa myös omistamallaan kiinteistöllä ja ihmissuhteilla.

Keskin muistutti, että Turkissa annetut tuomiot kyseisistä rikoksista olivat paljon ankarampia kuin Suomessa. Oikeudenkäynti ei hänen mukaansa olisi ollut puolueeton, ja tuomio oli tullut siitä huolimatta, että Keskin oli kiistänyt rikokset.

Keskin myös arveli, että hänen aiempi palveluksensa siviilitehtävissä poliisi- ja sotilasorganisaatioissa johtaisi hänen henkeään tai terveyttään uhkaavan tai muun vainon kohteeksi Turkissa. Hän myös ilmaisi karsastavansa Turkin vankiloita ja niiden olosuhteita.

Noudettava 30 päivän kuluessa

Saatuaan korkeimmalta oikeudelta puoltavan lausunnon Keskinin luovuttamisen edellytyksistä, oikeusministeriö antoi päätöksensä luovutuksesta 22.2.2020.

Oikeusministeriö katsoi, että Hamza Keskin tulee luovuttaa Turkkiin rangaistuksen täytäntöönpanoa varten.

Turkin luovutuspyyntö perustui toimivaltaisen tuomioistuimen tuomioon teoista, joista Suomen lain mukaan vastaavissa olosuhteissa tehtyinä saattaa seurata vähintään vuosi vankeutta eikä rangaistuksen täytäntöönpano ollut Suomen lain mukaan vanhentunut.

Ulkoministeriö antoi Turkin viranomaisille 30 päivää aikaa noutaa Hamza Keskin kärsimään pitkää vankeusrangaistustaan turkkilaisessa vankilassa.

Moottoripyöräraiskaaja vaati uhriltaan maksun kyydistä

Hamza Keskin tunnettiin moottoripyöräraiskaajana, sillä hän väijyi pikkutunneilla yökerhoista saapuvia naisia ja tarjosi heille moottoripyöräkyytiä hotelliin.

Kun naiset hyväksyivät tarjouksen, hän ajoi Marmariksen taakse vuorille ja raiskasi heidät metsässä.

Eräälle uhrille Keskin tarjosi raiskauksen päätyttyä kyytiä hotelliin mutta vaati 2 puntaa korvausta polttoaineesta.

Yksi uhreista oli suomalaisnainen, joka taisteli vastaan ja onnistui pakenemaan metsään.

Turkin poliisi löysi Keskinin valvontakameran kuvien avulla, sillä yksi uhreista oli antanut miehestä tarkan tuntomerkin: luomen nenässä.

Lähteet Kansalainen, Rovaniemen hovioikeuden tuomio, korkeimman oikeuden ratkaisu, oikeusministeriön ratkaisu.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit