Kolumnit

Oliko Angela Merkel pahamaineisen Stasin ilmiantaja?

Angela Merkel. Kuva Drop of Light / Shutterstock.

Miksi Saksan liittokansleri Angela Merkel ei ole koskaan kiistänyt huhuja, joiden mukaan hän olisi ollut pahamaineisen kommunistisen Itä-Saksan salaisen poliisin, Stasin, ilmiantaja?

Palveliko Angela Merkel Stasin riveissä? Jos Angela Merkeliä hakee Googlella, törmää lähes välittömästi lyhenteeseen ”IM Erika”. IM on lyhenne sanoista ”Inoffizielle Mitarbeiterin”, epävirallinen yhteistoimintahenkilö.

Stasin Hohenschönhausenin vankila Berliinissä. Kuva Anagoria / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Merkelin toimimista ilmiantajana ei ole kiistetty. Toisaalta salaliittoteorioiden ja puolitotuuksien lisäksi Angela Merkelin mahdollista kuulumista pahamaineiseen salaiseen poliisiin ilmiantajana ei ole todistettu.

– Se ei tarkoita, etteikö sellaisia (todisteena toimivia dokumentteja) olisi koskaan ollut olemassa, kertoo historioitsija Hubertus Knabe kirjoituksessaan Frankfurter Algemeine Zeitungissa.

Knabe tuntee asian, sillä hän on johtanut vuodesta 2000 vuoteen 2018 Memorial Stiftung Hohenschönhausen -säätiötä, tutkimuskeskukseksi muutettua entistä Stasi-vankilaa Berliinissä.

On tosiasia, että Stasi lähestyi Angela Merkeliä. Tämä tapahtui Ilmenaun teknisessä yliopistossa (Technische Universität Ilmenau). Merkel kieltäytyi tuolloin yhteistyöstä, mutta yhteydenottoja ei tehty satunnaisesti. Kohteen tuli täyttää tietyt henkilökohtaiset ja poliittis-ideologiset kriteerit. Mitä lopulta tapahtui, sitä ei voida todistaa, sillä Stasi tuhosi vuonna 1989 Neuvostoliiton ja Itä-blokin hajotessa valtavan määrän dokumentteja ennen kuin väkijoukot saivat vallattua Itä-Saksan turvallisuuspalvelun ja vakoilun infrastruktuurin.

Ministerium für Staatssicherheit. Kuva Wikimedia Commons.

Jos Merkeliä koskevat dokumentit säilyivät tuholta, niiden tuominen julkisuuteen on vaikeaa. Tämä johtuu siitä, että nykyään vain liittokansleri Merkel voi nähdä ne, sillä vain henkilö, jota asia koskee, saa itseään koskevat Stasin kortit nähtäväkseen.

Vahva epäilyksen varjo kuitenkin jää leijumaan liittokansleri Angela Merkelin ylle. Merkel toimi useiden IM:n kanssa; ainakin kolme hänen tovereistaan – koodinimet Einstein, Bachmann ja Manfred Weih – oli ilmiantajia. Tämä ei vielä toimi pitävänä todisteena Merkeliä vastaan, mutta epäilyn varjoa tummentaa Merkelin vierailu Saksan liittotasavaltaan DDR:n viimeisinä vuosina 1986 ja 1989 – pääsy Länteen oli tuolloin merkittävä etuoikeus, johon kuka tahansa ei saanut lupaa.

Toistaiseksi ei ole olemassa todisteita Merkelin toimimisesta Stasin hyväksi, mutta toisaalta Merkel ei ole itse puhunut avoimesti menneisyydestään DDR:ssä.  Mikä sitten on totuus? Sitä on vaikea saada tietää ilman Merkelin omaa ulostuloa, mitä ainakaan toistaiseksi ei ole näköpiirissä.

13.6 klo 14:53 ulkoasua muutettu 

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa