Eurooppa Politiikka

Onko euro ikuinen ja peruuttamaton valuutta?

Kuva Kiefer / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Italian uuden pääministerin väitteet euron ikuisuudesta ja peruuttamattomuudesta ovat talousasiantuntija Marcottin mukaan hölynpölyä.

Talousasiantuntija Giancarlo Marcotti on esittänyt näkemyksiään Money.it -julkaisussa. Hänen euroa koskeva analyysinsä poikkeaa merkittävästi pääministeri Mario Draghin näkemyksestä keskittyen muihin tärkeisiin ja ratkaiseviin Euroopan kohtaloa koskeviin kysymyksiin.

Miksi puheet euron peruuttamattomuudesta ovat pötyä ja mihin tulee erityisesti kiinnittää huomiota Draghin EU-mielisten aikeiden osalta?

Marcottin näkemykset ovat hyvin samankaltaisia kuin kansallismielisen Lega-puolueen johtajalla Matteo Salvinilla, joka aiheutti melkoisen kohun pari päivää sitten toteamalla, että peruuttamatonta on vain kuolema.

Talousasiantuntija tyrmää täysin Italian pääministerin näkemykset, jotka nousivat esiin tämän senaatissa pitämässä puheessa. On typerää ajatella, että yhtenäisvaluutta olisi peruuttamaton, sillä kukaan ei kykene varmasti tietämään mitä tapahtuu lähitulevaisuudessa ja etenkään pitemmällä juoksulla.

– 50 vuotta sitten saatettiin sanoa, että Jugoslavia on peruuttamaton, ja nyt olemme nähneet miten siinä kävi. Olisi kuitenkin ollut mahdotonta ajatella, että Neuvostoliitto tulisi hajoamaan 50 vuoden sisällä … ja miten siinäkin sitten kävi. Olemmeko varmoja siitä, että Saksa tulee olemaan vielä 1000 vuoden kuluttua? Mikään ei ole peruuttamatonta ja ikuista.

Marcotti kiinnitti huomiota muuhunkin kuin puheisiin yhtenäisvaluutasta. Hänen mukaansa Draghin puheessa oli avainkohta, joka paljasti hänen EU-mielisen suunnitelmansa. Marcotti korosti Draghin sanoja potentiaalisesta ja todennäköisestä tulevasta yhdestä ja yhteisestä EU-budjetista: tarkoittaako se samalla itsenäisten valtioiden omien budjettien lakkauttamista?

– [Draghi sanoi], että tämä EU-yhdentyminen jatkuu ja se tulee tuottamaan yhden yhteisen budjetin … mitä se tarkoittaa? Tulee jotakin sellaista, että se ylittää sen mitä on tehty tähän mennessä … se myös tulee varmuudella, siitä ei ole epäilystäkään …

Marcotti varoitti tuollaisista tavoitteista, verraten samalla italialaisten reaktioita [hiljaisuus] siihen, mitä olisi tapahtunut Saksassa tuollaisten puheiden johdosta.

– Mitä Saksan parlamentaarikot olisivat sanoneet? He olisivat hurranneet peruuttamattomalle eurolle mutta olisivat hölmistyneet ja hyytyneet EU-integraatiosta, joka synnyttäisi yhteisen budjetin … ja laittaisi samaan pottiin kaikki budjetit ja velat … Saksalle se tarkoittaisi silloin myös muiden maiden, kuten Italian ja Espanjan, veloista vastaamista …

Draghi antoi ymmärtää, että kehityskulku on varma, vaikkakaan se ei tule toteutumaan lähiaikoina. Tämän pitäisi Marcottin mukaan säikäyttää ja huolestuttaa paljon enemmän kuin ajatuksen ikuisesta eurosta. Onko yhteinen EU-budjetti se todellinen ja varsinainen uhka?

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit