Kolumnit

Onko GCM-sopimus Davosin talousfoorumin lapsi?

Kuva EC Audiovisual Services

Maailman suurkonsernien, miljardöörien ja poliitikkojen täyttämä vuosittain Davosissa pidettävä maailman talousfoorumi on poliittisesti vaikutusvaltainen kokous. Tämän kokouksen väsymättömällä tarmolla ja suunnitelmallisesti ajamat poliittiset teemat, ”lisää maahanmuuttoa, pienempiä palkkoja ja vähemmän sosiaalivaltiota” ovat muuttuneet voitollisesti YK:n ja maailman maiden hallituksien ohjeiksi.

Onko GCM-sopimus, jonka Suomen ulkoministeri allekirjoittaa joulukuussa, Davosin lapsi?

Davosin poliittisen merkityksen käsittääkseen ei tarvitse kuin katsoa osallistujamääriä ja osallistujalistaa. Suurkonsernin johtajia ja superrikkaita oli kaitsemassa Donald Trump, Angela Merkel, Narenda Modi, Emmanuel Macron, Theresa May ja noin 70 muuta valtion päämiestä.

GCM-sopimusta on tehty YK:n alaisen Global Forum on Migration and Development -järjestön (GFMD) suojissa. Sopimusta on sorvattu jo vuodesta 2007 alkaen. Aluksi sopimuksesta neuvottelivat hallitukset. Vuonna 2011 tämä rauha rikkoutui, kun Davos-foorumi lisäsi painetta järjestöä kohtaan. Davos-foorumi halusi ehdottomasti lisää maahanmuuttoa työvoimareserviksi.

Davosiin ilmestyi Global Agenda Council on Migration (GACM) ja järjestettiin ”teematapaaminen koskien pakolais- ja kehitysyhteistyömarkkinoita”. Vuoden 2011 joulukuussa GFMD päätti käyttää sopimuksen konsultaatiossa pääsääntöisesti yksityisiä partnereita. Vuonna 2015 GFMD päätti tehdä Davos-foorumin alaisesta GACM-organisaatiosta kiinteän lausunnonantajan järjestelmäänsä. Näiden kahden lisäksi työporukan juoksupoikana häärii YK:n alainen Kansainvälinen työntekijöiden järjestö IOE.

Davosin tiimi teki osansa hallitusten ja poliitikkojen opettajana tai ohjaajana todella huolella ja antaumuksella. Kaksi vuotta neuvoteltiin hallitusten ja yhteiskuntaa edustavien ”konsulttien” kesken maahanmuuttopolitiikasta. EU-komissio otti myös osaa neuvotteluihin. Vuonna 2013 julkaistiin tämän yhteistyön ensimmäinen tulos The Business Case for Migration.

Lehtisen alustuksesta alkaen käy selväksi, että tarkoitus on vaikuttaa YK-agendaan maahanmuuttoa koskevissa asioissa.

”Tämän julkaisun tarkoitus on auttaa ja kiihdyttää korkeatasoista keskustelua hallitusten ja yhteiskunnan välillä koskien maahanmuuttoa ja YK:n kehityksen stimuloimista”.

Davosin sormenjälki GCM-sopimuksessa?

Vuoden 2013 julkaisussa on paljon samaa mitä lopullisessa GCM-sopimuksessa on kirjattu, vaikka ensijulkaisu onkin selvempi sanomansa kera. Samanlaisuus ei ole sattuma. Lokakuussa 2013 YK järjesti ”korkean tason keskustelun maahanmuutosta” (High Level Dialog on Migration) motolla: ”Making Migration Work for All” (Laitetaan maahanmuutto toimimaan kaikille). Tämä on sama motto, jota YK:n pääsihteeri neljä vuotta myöhemmin vuonna 2017 käytti raportissaan GCM-sopimuksen valmisteluista.

High Level Dialog on Migration – tapaamisen järjestämisestä vastasi IOM. Omituista on, että IOM on myös osallistuja Global Agenda Council on Migration – järjestössä, kuten EU-komissio ja Maailman Pankki. IOM toimitti helmikuussa 2013 suosituksensa julkisuuteen välittömästi Davosin kokouksen jälkeen konsultoimatta ketään. Kaksi julkaistua ehdotusta olivat: 1. Yleisen mielipiteen ja keskustelun kääntäminen siten, että maahanmuutto esitetään ongelmattomana ja jopa voittona, sekä 2. Maahanmuuton siirtäminen kehityssuunnitelmiin.

Konsulttien ajatus on kirkas

Kun kuuntelee poliitikkojen selityksiä ja vertaa niitä konsulttien ajatuksiin, huomaa selvästi, kuka tässä tangossa vie ja miksi. Konsulttien tuoreet ajatukset, joita ei ole vielä kiedottu politiikan pumpulipilviin, ovat valaisevaa luettavaa, jos haluaa ymmärtää mitä GCM-pumpuli kätkee taakseen.

GFMD-sivulla Business Mechanism lukee:

”Kaiken ylittävänä tavoitteenamme on säännelty ympäristö, jossa työperäinen maahanmuutto auttaa yrittäjiä.”

GFMD-sivulla Business Mechanism 2017: Mexico Statement:

”Me rohkaisemme hallituksia luomaan säännöllisiä kanavia siirtolaisille ja liikkuvuudelle. Meidän tavoitteemme on säännelty ympäristö, jossa yrityksiä auttaa työperäinen maahanmuutto. Me haluamme saavuttaa tasapainon laatuvaatimusten ja laadun saatavuuden välille.”

Informatiivisessa Multi-Stakeholder Hearing:ssa vuonna 2017 kertoi Stephania Winet siirtolaissopimuksesta:

”Lähtömaissa vallitsee suuri toivo paremmasta elämästä ja paremmista taloudellisista mahdollisuuksista, jotka ovat suuri houkutus lähteä vaeltamaan. Menneisyyden todellisuus on näyttänyt (….) globaalin kaupan edistämistä, mutta vastaavaa ei ole nähty ihmiskapitaalin kohdalla. Tällä siirtolaissopimuksella me yritämme viedä asiaa eteenpäin ja saada aikaan kanavia työsiirtolaisille. (….) Yritykset häviävät mahdollisuutensa, jos ei ole olemassa selviä teitä hankkia työntekijöitä toisista maista. Tärkeää on se, että jäsenmaat luovat siirtolaisohjelman, joka mahdollistaa kohdemaalle ottaa siirtotyöläisiä, jos niitä työmarkkinoilla tarvitaan”.

Maailman talousforum Davos: “The Business Case for Migration” 2013:

• Maailman talousfoorumi on luonut julkis-yksityisen yhteistyöelimen, joka edistää siirtolaisuutta.
• Poliittiset puolueet, jotka haluavat siirtolaisuuden rajoittamista ja kontrollointia, ovat uhka. Ne vahingoittavat taloutta.
• Siirtolaisuutta ei pitäisi enää käsitellä yksilön ja valtion suhteena, vaan yksilön ja työnantajan suhteena, jonka välittää valtio.
• Valtion ja yhteiskunnan tulisi yhdessä yksityisen sektorin kanssa valmistella yhdessä tervetuloa-kulttuuri.
• Siirtotyöläiset, koko osaamisalueensa leveydeltä, ovat useilla erilaisilla tavoilla talouskasvun ja kehityksen polttoainetta.
• On luotava parempia mekanismeja maailman laajuisen työn tarjonnan ja kysynnän kohtaamiseksi.

Loppusumma miinus verot

Kaikille on selvää, että YK on GCM-sopimuksen äiti, ja jäsenmaat joutuvat tai suostuvat kätilöiksi tähän maailmanlaajuisten työmarkkinoiden pihtisynnytykseen.

Isästä ei voi olla koskaan täysin varma, mutta jos lapsi on isänsä näköinen, on tähän vaikuttanut perintötekijät, ja jos lapsi on konsultin näköinen, on lapseen vaikuttaneet ympäristötekijät.

Vertauskohtia lapsen kehityksestä löytyy täältä, täältä, täältä, täältä ja täältä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit