Eurooppa Rikos

Onko Saksassa saavutettu käännekohta arabiklaanien vastaisessa taistelussa?

Kuvituskuva. Kuva Lasse Fuss / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Saksassa bremeniläisen klaanipomon karkotuksesta näyttäisi alkavan johdonmukainen linja taistelussa rikollisia suurperheitä vastaan. Varmaa ei kuitenkaan ole, onko uusi strategia riittävä vaikean tilanteen ratkaisemiseksi.

Poliisin erikoisjoukot tekivät eräänä yönä Bremenissä yllätysiskun ja tavoittivat klaanipomo Ibrahim Mirin vuoteesta, Die Welt kertoo. Miri kuuluu laajalle levinneeseen 2 500 henkilöä käsittävään libanonilaissuurperheeseen ja on myös yksi klaanin johtohenkilöistä.

Miri on ollut poliisin tutkassa jo pitkään, sillä libanonilaismiehen on tiedetty harjoittavan ase- ja huumekauppaa. 46-vuotias Miri on myös johtanut Bremenissä kiellettyä Mongols-moottoripyöräkerhon sivujaostoa, joka on toistuvasti ottanut väkivaltaisesti poliisin kanssa yhteen.

Sota rikollisia arabisuurperheitä vastaan on kääntymässä

Karkotuksen toimeenpano sujui nopeasti – jopa poikeuksellisen nopeasti – pidätyksen jälkeen. Miri vietiin helikopterilla Bremenistä Berliiniin, jossa hänet laitettiin Libanoniin menevään lentokoneeseen.

Saksan turvallisuusviranomaiset ja sisäasiainpoliitikot pitävät sujuvasti mennyttä karkotusta merkkinä aikojen muuttumisesta. Nykyinen sota rikollisia arabisuurperheitä vastaan näyttää toimivan.

Bremenin ja Berliinin viranomaiset suunnittelivat karkotusta ennalta useiden kuukausia ajan. Berliinin sisäasiainsenaattori Andreas Geisel (sosiaalidemokraatit, SPD) oli matkustanut itse toukokuussa Beirutiin keskustelemaan Libanonin viranomaisten kanssa libanonilaisen lähettämisestä takaisin. Karkotukset olivat aiemmin epäonnistuneet, koska Libanon kieltäytyi vastaanottamasta rikollisia.

Karkotukset ovat ongelmallisia

Karkotukset ovat ongelmallisia, koska henkilön kansallisuutta ei usein tiedetä ja henkilöllisyystodistukset puuttuvat. Näin tapahtui myös Mirien yhteydessä.

Koska karkotukset eivät onnistu ilman vastaanottavan maan antamaa erityistä passin korvaavaa dokumenttia, niin ne useimmiten epäonnistuvat. Libanoniin oli toimitettu lentoteitse tammikuun ja toukokuun 2019 välisenä aikana vain 24 henkilöä.

Karkotusten jatkuvuus on kuitenkin epävarmaa, sillä ei ole tiedossa tuleeko Libanon myös jatkossa ottamaan vastaan näitä rikollisia.

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa